ABIDŽAN: TISUĆE LJUDI NA PROSVJEDIMA PROTIV MIROVNOG SPORAZUMA

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u Abidžanu protiveći se mirovnom sporazmu sklopljenom pod pritiskom bivšeg kolonijalnog vladara Francuske.

Subotnji prosvjed vrhunac je ovotjednih često nasilnih prosvjeda protiv sporazuma koji, tvrde, ide na ruku pobunjenicima koji drže polovicu zemlje.

Četveromjesečni građanski rat u najvećem svjetskom proizvođaču kakaa vuče korijene u dugogodišnjim podjelama između većinski muslimanskog sjevera, kojeg sada drže pobunjenici, i većinski kršćanskog juga. U sukobu su poginule na stotine ljudi, a više od milijun ih je prognano.

Mirovni sporazum, sklopljen prije tjedna dana u Parizu, ključna mjesta u vladi nacionalnog jedinstva daje pobunjenicima i političkim protivnicima predsjednika Laurenta Gbagbe, koji osporavaju njegovu pobjedu na izborima 2000.

Sporazum osim studenata odbacuju i neke političke stranke, tradicionalne vođe, a njime nije zadovoljna ni vojska.

Prosvjednici su spriječili povratak kući novoga premijera Seydoua Diarre, koji je imenovan temeljem sporazuma, a u petak su se sukobili s francuskim vojnicima koji su poslani radi zaštite francuskih državljana u toj zemlji.

Predsjednik Gbagbo od povratka iz Pariza sporazum spominje kao ´prijedloge´ i obećaje da neće izdati svoje pristaše.

Pročitajte više