Abizaid: Terorizam sve veća prijetnja u Iraku

TERORIZAM postaje glavna prijetnja sigurnosti u Iraku, uz postojanje skupina povezanih s al Qaidom koje izvode operacije u Bagdadu i druge strane borce koji prelaze iz Sirije, izjavio je u četvrtak zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva (Centcom).

Osvrćući se na "teroristički problem", kako ga je nazvao, general John Abizaid na briefingu u Pentagonu je izjavio: "Jasno je da je to sve veća sigurnosna prijetnja i mi ulažemo puno vremena, energije i resursa da to identificiramo, razumijemo i riješimo".

Abizaid je kazao da je sve više operacija skupine Ansar al Islam, koju SAD najviše sumnjiče za napad na UN-ov stožer u Bagdadu u utorak i na jordansko veleposlanstvo 7. kolovoza.

"Smatramo da su migrirali sa sjevera u Bagdad i mislimo da su se tamo smjestili. Za nas nije dobro kada se smjeste u gradsku sredinu kao što možete i sami ocijeniti", dodao je zapovjednik Centcoma.

"A znamo da postoje i drugi strani borci i neke smo uhitili nakon prelaska u Irak iz Sirije. Infiltraciju je teško zaustaviti zbog širine granice. Ali radimo naporno da bi zaustavili infiltraciju", rekao je Abizaid.

State Department je skupinu Ansar al Islam opisao kao "terorističku skupinu" s "bliskim vezama s al Qaedom".

Pročitajte više