Adlešič: Žene trebaju preuzeti najviše pozicije u MORH-u i vojsci

POTPREDSJEDNICA Vlade za unutarnju politiku Đurđa Adlešič se povodom Dana Oružanih snaga sastala s pripadnicama Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga (OS RH) kako bi procijenila njihov položaj te se zauzela za poboljšanje njihovog statusa unutar sustava MORH-a odnosno OS RH.

Adlešič je istaknula da su žene dale nemjerljiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, ali i izgradnji suvremenih oružanih snaga te dodala kako je došlo vrijeme da i one počinju preuzimati najviše dužnosti u vojsci.

Naravno, da bi se to postiglo, treba žurno mijenjati svijest pojedinaca koji robuju predrasudama o ženama kao slabijem spolu te o vojsci kao isključivo muškoj profesiji, dodala je Adlešič te naglasila kako je potrebno omogućiti školovanje i napredovanje žena u skladu s njihovim sposobnostima.

Potpredsjednica Vlade je otkrila i to da među među 27 generala nema nijedne žene, da je od 120 brigadira samo pet žena s tim činom, dok je među 200 pukovnika samo 15 žena.

Ministar obrane Branko Vukelić je pak napomenuo da je udio žena u MORH-u i OS RH 17 posto, te da tema sastanka nije loše stanje, već njegovo daljnje poboljšanje.

Dodao je i to da se za projekt "Kadet" ove godine javilo 870 kandidata, dok je među njima i 219 žena, što dokazuje povećanje zanimanja za vojsku.

Vukelić je i naglasio da MORH izrađuje dokumente za reguliranje dobrovoljnog služenja vojnog roka, a na koji bi se ravnopravno mogli prijaviti i muškarci i žene.

A.P.
Foto: MORH

Pročitajte više