Admiral koji je vodio operaciju protiv Bin Ladena Trumpu: Uzmi i meni ovlasti

Foto: EPA

UMIROVLJENI admiral William McRaven, koji je vodio operaciju protiv Osame bin Ladena, kritizirao je odluku Donalda Trumpa da oduzme sigurnosne ovlasti bivšem ravnatelju CIA-e Johnu Brennanu i zatražio da ih oduzme i njemu, prenose agencije u petak.

U otvorenom pismu koje je objavio Washington Post, bivši zapovjednik američkih specijalnih snaga stao je u obranu Johna Brennana, "jednog od najboljih ljudi koji služe zemlji i koje sam dosad susreo".

"Malo je Amerikanaca koji su učinili više od Johna kako bi zaštitili ovu zemlju", dodao je McRaven. "To je iznimno častan čovjek, njegovo poštenje i moral nikada nisu bili dovedeni u pitanje, to mogu učiniti samo oni koji ga ne poznaju."

"Zato ću smatrati čašću da i meni oduzmete pristup povjerljivim informacijama tako da sada i svoje ime mogu dodati popisu muškaraca i žena koji su kritizirali vaš predsjednički mandat", zaključio je bivši admiral McRaven, koji do 2014. zapovijeda specijalnim snagama (Socom).

Brennan, čelnik Središnje obavještajne agencije (CIA) za vrijeme Trumpova prethodnika, demokratskog predsjednika Baracka Obame, oštar je kritičar novoga predsjednika i čest gost televizijskih emisija u kojima napada Trumpovu vanjsku politiku.

Bijela kuća tvrdi da je bivši šef CIA-e imao "sve mahnitije komentare" i da je zloupotrebljavao ovlasti

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da se Brennan upuštao u "sve mahnitije komentare" i zloupotrebljavao svoje ovlasti pristupa povlaštenim informacijama, koje je koristio kako bi "sijao razdor i kaos".

Trump je najavio reviziju ovlasti još nekolicine bivših obavještajnih i vladinih dužnosnika, redom njegovih kritičara, među kojima su i bivši čelnik Nacionalne obavještajne službe James Clapper, bivši direktor FBI-a James Comey, Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, bivši direktor Nacionalne sigurnosne agencije Michael Hayden i bivša zamjenica državnog tužitelja Sally Yates.

Dan ranije, Brennan je na Twitteru osudio predsjednikove napade na njegovu bivšu savjetnicu Omarosu Manigault Newman, koja je napisala knjigu u kojoj je kritična prema svojem bivšem šefu Trumpu.

Odluku o opozivu ovlasti Brennan je okarakterizirao kao dio Trumpove kampanje utišavanja kritičara.

"Taj potez dio je širih Trumpovih nastojanja uperenih na suzbijanje slobode govora i kažnjavanje kritičara", napisao je Brennan na Twitteru. "Sve Amerikance, uključujući obavještajne stručnjake, trebala bi ozbiljno zabrinuti cijena koja se plaća za otvoreni govor", napomenuo je Brennan, koji je Trumpov potez u intervjuu za MSNBC nazvao "politički motiviranim".

Pročitajte više