AfD-ovac: Nisu svi SS-ovci bili ratni zločinci

Foto: EPA

Njemačka ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zabranila je svom vodećem kandidatu za europske izbore Maximilianu Krahu javno istupanje, nakon njegovih komentara da nisu svi članovi SS-a kriminalci. Glasnogovornik stranke potvrdio je izvješće objavljeno danas u listu Bild da je savezni izvršni odbor zabranio Krahu javno istupanje oko dva tjedna prije izbora za EU.

Krah je na društvenoj platformi X objavio da će se suzdržati od daljnjih nastupa u predizbornoj kampanji i da će dati ostavku na mjesto člana saveznog izvršnog odbora. Ovaj potez dolazi dan nakon što je francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje rekla da više ne želi sjediti u istoj parlamentarnoj skupini kao AfD zbog Krahovih komentara.

"Nisu svi bili zločinci"

Krah je za talijanski list La Repubblica rekao da nisu svi članovi SS-a kriminalci, misleći na Schutzstaffel (SS), glavnu paravojnu organizaciju pod Adolfom Hitlerom i nacističkom strankom. "Nikada neću reći da je svatko tko je nosio SS uniformu automatski bio kriminalac", rekao je Krah.

Na pitanje jesu li SS-ovci bili ratni zločinci, odgovorio je: "Zločinaca je sigurno bilo u velikom postotku, ali nisu svi bili zločinci". Nacističke koncentracijske logore čuvao je i njima upravljao SS, koji je bio jako upleten u ratne zločine. Organizacija je proglašena zločinačkom organizacijom na nirnberškom procesu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više