AfD-ovac uopće nije pretučen, otkrile su snimke nadzorne kamere

Foto: AfD

NJEMAČKA policija trenutno provodi istragu napada na političara desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) i zastupnika u Bundestagu Franka Magnitza, nakon kojeg je zadobio teške ozljede.

Videosnimka s nadzornih kamera ukazuje na to da se tvari nisu odigrale onako kako je to prvotno ispričao Frank Magnitz, piše The Guardian. Naime, njegova stranka je opisala da su ga napadači istukli drvenom palicom i prestali udarati tek kada su mu pomogla dva prolaznika.

Udarali drvenim predmetom

Magnitz (66) odmah je nakon napada prebačen u bolnicu, a iz AfD-a su priopćili da su ga nepoznati počinitelji srušili na pod i udarali drvenim predmetom po glavi.

Tako je AfD je na svom Facebooku ubrzo nakon napada objavio uznemirujuću fotografiju Magnitza u bolnici na kojoj se vidi duboka rana na njegovoj glavi te njegovo od udaraca nateklo i krvavo lice. Na fotografiji je Magnitz navodno bio u nesvijesti.

Napadači ga nisu pretukli, nitko nije koristio drvene palice

Njemačka policija je nakon pregleda snimke s nadzorne kamere došla do drugačijeg uvida u razvoj situacije. Naime, na snimci se vidi kako je nepoznata osoba srušila političara na pod, ali je odmah nakon toga, zajedno s dva pratioca, pobjegla s mjesta događaja. Dakle, prema zapisima s nadzornih kamera, nitko od napadača nije udario ili istukao Franka Magnitza dok je ležao na podu.

Policija smatra da su ozljede glave nastale kao posljedica pada kada je političar udario glavom u pod.

Pobjegli s mjesta događaja

“Videosnimke prikazuju kako su dvije osobe prišle 66-godišnjaku odostraga, dok je treća ostala iza njih na određenoj udaljenosti. Jedan od njih je srušio čovjeka na pod, a nakon toga su sva trojica pobjegli s mjesta događaja“, rekla je glasnogovornica policije i dodala kako na do sada pregledanim videomaterijalima nije uočena uporaba bilo kakvog oružja ili predmeta tijekom napada.

Pri svijesti je, ali se ničega ne sjeća

Frank Magnitz je u utorak, iz bolničkog kreveta, dao nekoliko izjava za medije. Rekao je kako smatra da se radilo o politički motiviranom napadu, ali da se moglo raditi i o pljački. Potvrdio je kako je dosad dobivao prijeteće poruke, ali da se nije radilo o “konkretnim prijetnjama“.

Kazao je kako se ne sjeća samog napada. Zadnje čega se sjeća je prolazak vozila i nakon toga “je nastao mrak“. Došao je k svijesti tek kada ga je netko prodrmao i upitao ima li mobitel ili novčanik.

Svi su osudili napad

Napad na Franka Magnitza osudila je skoro cijela politička scena Njemačke. Tako je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert poručio preko Twittera: “Ovaj brutalni napad zaslužuje najžešću osudu. Možemo se samo nadati da će policija ubrzo pronaći počinitelje“.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier okarakterizirao je napad na Magnitza kao napad na državu. “Svaki napad na zastupnike je napad na našu pravnu državu. Tomu se moramo odlučno i svim silama suprotstaviti“, priopćio je Steinmeier.

Predstavnici parlamentarnih stranaka također su osudili napad na AfD-ovog političara naglašavajući kako nasilje nije sredstvo političkog sučeljavanja. “Opravdanja za nasilje nema ni kada je u pitanju AfD. Tko na mržnju odgovara mržnjom radi na tome da na kraju jedini pobjednik bude mržnja“, rekao je političar stranke Zeleni Cem Oezdemir.

Pročitajte više