AFERA DNEVNICE Grmoja prije mjesec dana: Milanović je odgovoran! Grmoja jučer: Nije odgovoran

Foto: Hina/HRT

AFERA Dnevnice ovih je dana dobila zanimljiv nastavak. Uz nova saznanja, proširio se krug osumnjičenih za izvlačenje novca putem fiktivnih putnih naloga. Tako sad, zahvaljujući izvanrednoj presici premijera Plenkovića, znamo da nije samo SDP-ova vlada bila umiješana u skandale s isplaćivanjem spornih dnevnica. Otkriveno je da su se dnevnice nelegalno isplaćivale i za vrijeme Oreškovićeve i Plenkovićeve vlade.

Na novi razvoj događaja je reagirao i zastupnik Mosta, Nikola Grmoja.

>> Grmoja na HRT-u branio šefove: "Za aferu Dnevnice su krivi niži službenici, a ne premijeri"

Nitko nije kriv?


U sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno, raspravljalo se o sprečavanju kriminala u najvišim tijelima izvršne vlasti i o odgovornosti DORH-a u Sauchinom slučaju. Svi osim SDP-a su se složili kako Plenkovićevo istupanje s glavnim državnim odvjetnikom na izvanrednoj presici ne narušava trodiobu vlasti.

Međutim, kad su ga upitali kolika je odgovornost premijera u slučajevima isplate dnevnica, Grmoja je odgovorio kako ne vjeruje da je kriv itko od premijera.

"Ne vjerujem da postoji odgovornost premijera. Niti Milanovića ni Oreškovića ni Plenkovića. Jesu li obavljali najbolji posao, to je pitanje. Ja želim vjerovati da DORH nije tražio da se Sauchi skine imunitet bez čvrstih dokaza. Istraga će pokazati što će biti po srijedi. Neki naši zastupnici su tvrdili da gospodin Saucha nije kriv."

Druga priča


Ta bi izjava prošla nezapaženo da Grmoja prije mjesec dana nije pričao sasvim drugu priču, kad je Saucha bio jedini optuženi u Aferi Dnevnice.

Tada je govorio, komentirajući Sauchinu krivicu, da itekako postoji odgovornost premijera. Upitan može li tvrditi da je Saucha kriv, rekao je kako ipak to ne može tvrditi.

"Ja to ne mogu tvrditi, niti želim čovjeka optužiti, sigurno da DORH ne bi zatražio istražni pritvor da nema čvrste dokaze. Tko stoji iza toga, ne mogu znati, ali zasigurno postoji politička, zapovjedna odgovornost Zorana Milanovića".

Promjena u Grmojinom stavu se, po svemu sudeći, pojavila kad je otkriveno da se novac preko fiktivnih putnih naloga krao i u uredima Tima Oreškovića i Andreja Plenkovića, u čijim vladama su sjedili ministri Mosta.

Pročitajte više