Afera HAC: Istražni sudac počeo ispitivati svjedoke, svjedočit će i Livaković

PRVIH sedam svjedoka u HAC-ovoj aferi farbanja tunela danas je ispitano na Županijskom sudu u Zagrebu. Istražni sudac Ratko Ščekić na ispitivanje je danas pozvao osam svjedoka, ali jedan se nije mogao pojaviti pred sudom. Neslužbeno se doznaje da su među svjedocima i dva zaposlenika Skladgradnje, ali detalje njihovih iskaza zasad nije moguće saznati.

Državno odvjetništvo pred istražnog će suca ukupno izvesti 23 svjedoka, a ostali koji su pozvani pred sud trebali bi svjedočiti 18. i 22. prosinca. Posebno bi na sudu trebalo biti zanimljivo ovaj petak s obzirom da će svoje iskaze tada dati Josip Sapunar, jedini član Uprave HAC-a koji je preživio nedavne smjene, kao i Zdravko Livaković, bivši državni tajnik i predsjednik Nadzornog odbora HAC-a koji je odstupio "zbog osobnih razloga" netom prije nego su počele smjene i uhićenja u HAC-u. Pred istražnim sucem svjedočit će i Ivica Mlinarević, jedini od trojice smijenjenih članova Uprave koji je i dalje na slobodi.

Podsjećamo, bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo i član Uprave Marijo Lovrinčević, te direktor Sektora za građenje Goran Legac i inženjer Željko Kandžija terete se da su sklapanjem štetnog ugovora sa Skladgradnjom oštetili državu za 22 milijuna kuna. U Skladgradnji se za istu stvar tereti direktor te firme Slaven Žužul. Petorka je od 30. studenog u pritvoru u Remetincu.

Samo koji tjedan prije uhićenja, Sapunar i Prskalo novinare su na pressici uvjeravali da u HAC-u nema nikakvih afera i da mediji prenapuhavaju situaciju. Čini se da će sad to morati dokazati na sudu. Njihova obrana navodno će, nakon što pred istražnog suca izađu svih DORH-ovi svjedoci, zatražiti ispitivanje još nekoliko osoba, ali zasad se ne zna koga sve planiraju pozvati.

Farbanje tunela nije jedina afera u HAC-u koja bi se mogla rješavati pred istražnim sucem. Državno odvjetništvo vodi još najmanje dvije istrage, o sumnjivom zapošljavanju i skupim automobilima koje su kooperanti kupovali šefovima HAC-a, a navodno je ponovno otvoren i spis o izgradnji "Kalmetine" koja je probila budžet za više od 300 milijuna kuna, a zbog čega je Livaković već bio pod istragom Uskoka prije nekoliko godina.

Pročitajte više