Afera KIM: Vukelićev sastanak iza zatvorenih vrata u HFP-u

IAKO je u nedavnom razgovoru za jedan dnevni list ministar gospodarstva Branko Vukelić na pitanje je li sudjelovao u razgovorima o privatizaciji KIM-a odgovorio negativno, Globus u najnovijm broju donosi kako je Vukelić ipak "uhvaćen s prstima u jogurtu".

Kako donosi spomenuti tjednik, 29. svibnja u Fond za privatizaciju bila su pozvana trojica predstavnika KIM-a, sindikalni povjerenik, predsjednik radničkog vijeća, te predsdjednik Uprave, gdje su ih dočekali predsjednik HFP-a Grgo Ivezić te predsjednik upravnog odbora HFP-a Damir Polančec. Na istom se sastanku, kako donosi list, nenajavljen pojavio i Branko Vukelić, koji tada već više od godinu dana nije bio članom Upravnog odbora Fonda za privatizaciju.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata Vukelić je, kako piše tjednik, na sastanku "počeo vatreno zagovarati da se KIM proda hrvatskom ponuđaču", a kako je ponuđač Ranč iz Pribislavaca navodno imao nepotpunu dokumentaciju, znalo se da Vukelić misli na dugoreškog poduzetnika Ivana Šimića i njegovu tvrtku Chemoderm. Treći je ponuđač, podsjećamo, bila nizozemska tvrtka Danube Food, iza koje stoji investicijski fond Salford.

Sindikalni povjerenik KIM-a Zvonko Čović je, kako piše list, Vukeliću pokušao objasniti da od svih pristiglih ponuda samo ona nizozemskog poduzetnika jamči sigurnost radnih mjesta. Da je Vukelić bio na sastanku potvrdio je za list i predsjednik radničkog vijeća KIM-a Dubravko Desović.

Na sastanku održanom iza zatvorenih vrata Damir Polančec najavio je da će od trojice ponuđača zatražiti dopunu ponuda. Nizozemski Danube Food pri tome je odbio dopuniti svoju ponudu, dok Šimić, kako nadalje piše list, svoju ponudu ne samo da je nadopunio, nego ju je u potpunosti izmjenio, što je protivno Pravilniku o prodaji dionica i udjela u trgovačkim društvima.

Pročitajte više