Afera Medikol: Bivši šef HZZO-a Bergman sabotirao Croatia osiguranje?

BIVŠI direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković ispričao je za Dnevnik 3 HTV-a kako je Croatia osiguranje ispalo iz posla s nabavkom PET/CT uređaja koji bi se u partnerstvu s KBC-om Rebro koristio za skupe dijagnostičke pretrage.

Radi se, podsjetimo, o poslu koji je 2007. godine ministarstvo zdravstva na čelu s tadašnjim ministrom Nevenom Ljubičićem ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sklopilo s poliklinikom Medikol, i tako dobila desetogodišnji monopol na tom tržištu.

Prije pet godina, kada je na čelu Croatia osiguranja bio Hrvoje Vojković, rodila se ideja o osnivanju poliklinike kao centra medicinske izvrsnosti. Kao partner je prepoznat KBC Rebro. Poliklinika je trebala biti smještena u manjem dijelu novog Rebra, a Croatia osiguranje je bilo spremno financirati nabavu PET/CT uređaja

"Unatoč dobroj volji akademika Reinera, a sjećam se da smo s njime pregovarali u više navrata, nažalost, do realizacije nije došlo. Kao formalni razlog isticala se činjenica da Rebro bez odgovarajuće suglasnosti ne može raspolagati s nekretninama makar se radilo o komercijalnom najmu, što smo mi tražili", kazao je Vojković.

U CO-u je postojao i plan B, a to je da se skupi uređaj nabavi preko leasinga, ali tu se situacija zakomplicirala sa zakonskim regulativama. "Projekt je, nažalost, propao iako je bilo dobre volje s naše strane i mogu reći i s druge strane u jednoj mjeri, ali eto...", kazao je Vojković.

HRT doznaje da je posao zaustavio tadašnji ravnatelj HZZO-a Većeslav Bergman, koji nije dao suglasnost suradnji javnog poduzeća i KBC-a Zagreb. Njima nije dao zeleno svjetlo, ali godinu dana poslije Bergman je potpisao desetogodišnji ugovor s Medikolom.

Pročitajte više