Afera nanbudo: Ferenčak i Turković kažu da nisu krivi

ČITANJEM optužnice u Zagrebu je danas počelo suđenje Srećku Ferenčaku, bivšem saborskom zastupniku HNS-a i predsjedniku Hrvatskog nanbudo instituta i Petru Turkoviću, izvršnom direktoru Hrvatskog nanbudo instituta. Sudi im se po optužnici da su zloporabom položaja "zaradili" 9,5 milijuna kuna.

Nakon čitanja optužnice obojica su se izjasnili da nisu krivi. Iduća ročišta zakazana su za 21. srpnja odnosno 15. rujna kada će se čitati dokumentacija iz optužnice i biti saslušani svjedoci.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu, potkraj siječnja ove godine podignulo je optužnicu protiv Ferenčaka i Turkovića koje se tereti da su zajedno i po prethodnom dogovoru zloporabili položaj i ovlasti, sa ciljem da trgovačkom društvu u njihovom zajedničkom vlasništvu pribave nepripadnu materijalnu dobit u visini od preko 9,5 milijuna kuna.

Ferenčakova reakcija: To nemre bit!

Zemljište bilo namijenjeno Centru za invalidne osobe

Hrvatski nanbudo institut stekao je pravo vlasništva na jednom zagrebačkom građevinskom zemljištu isključivo u svrhu izgradnje Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba. Zbog toga je bila moguća dodjela neposrednom pogodbom i primjena povlaštenih uvjeta plaćanja stvarnih troškova pripreme zemljišta u visini od 553,393 kuna i troškova rente u visini 278,928 kuna uz istovremenu obvezu da, u slučaju odluke o promijeni načina o skrbi te o početku naplaćivanja usluge ili odluke o otuđivanju zgrade Centra, mora Gradu Zagrebu platiti razliku između obračunate pripreme građevinskog zemljišta po stvarnim troškovima kao i kamatu na taj iznos.

Nakon stjecanja prava vlasništva i nakon što su Ferenčak ispred društva, i Turković osobno, dali Institutu pozajmice, svaki po 520,500 kuna, za namirenje naprijed navedenih obveza prema Gradu kao i drugih troškova, Ferenčak je za 11. listopad 2001. sazvao Skupštinu Instituta, na kojoj je Turković upoznao članove Skupštine da su on i društvo u vlasništvu Ferenčaka podmirili troškove nabave zemljišta kao i troškove ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

"Velikodušno" na sebe preuzeli kredite i stekli vlasništvo nad zemljištem

Ujedno ih je upoznao kako Institut ne može realizirati kredite kod poslovnih banaka za izgradnju Centra, neistinito prikazavši kako će on osobno kao fizička osoba, i društvo u vlasništvu Ferenčaka, "Ferbos inženjering", kao pravna osoba, realizirati kredite kod banaka i osobno jamčiti njihov povrat. Okrivljenik Turković je pritom prešutio da zemljištem može raspolagati samo Institut u svrhu za koju je dodijeljeno te da Institut u tom trenutku raspolaže dostatnim sredstvima za namirenje potraživanja koje su okrivljenici imali prema Institutu.

Prodali zemljište Konzumu i zaradili oko 9,5 milijuna kuna

Zbog svega navedenog, Skupština je donijela odluku da se sa okrivljenicima sklope sporazumi o prijenosu vlasništva na predmetnoj nekretnini, što je i učinjeno istog dana, a sve na ime ispunjenja obveza Instituta prema njima (pozajmica).

17. svibnja 2002. okrivljenici su kao prodavatelji s Konzumom sklopili ugovore o prodaji nekretnina temeljem kojih je društvu u vlasništvu HNS-ovca Ferenčaka isplaćeno 5.308.514,39 kuna, a Turkoviću 5.310.792,47 kuna, čime im je pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od 4.788.014,39 kuna, odnosno, u iznosu od 4.790.292,47 kuna.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više