AFERA ZLATNI RAT HDZ mijenja kandidata za župana? Ževrnja pozvan na raport kod Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, FAH

KAKO neslužbeno doznajemo, Zlatko Ževrnja, kandidat HDZ-a za župana splitsko-dalmatinskog, pozvan je u ponedjeljak na raport kod premijera i predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Razlog je, dakako, dodjeljivanje koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu tvrtki Sport B koja je povezana s određenim ljudima u HDZ-u.

>> ZLATNI RAT Najpoznatija hrvatska plaža ide tvrtki bez zaposlenih i prihoda?

>> ZLATNI RAT Sumnjivi natječaj za najljepšu plažu Jadrana bit će poništen?

>> Zlatni rat u koncesiju je dobio vlasnik narodnjačkog kluba u Domu sportova blizak HDZ-u

Župan ustrajno branio koncesiju za svoje stranačke kolege

Plenković je, vidjevši što se sve događalo na skupštini Županije, odmah naložio nadzor zakonitosti postupka. Inspekcija Ministarstva pomorstva svoj bi nalaz trebala donijeti do srijede, očekuje se da će postupak poništiti. Ževrnja bi, stoga, trebao džentlmenski prihvatiti političku odgovornost i kandidaturu prepustiti nekome drugome. Jedino bi to u ovom trenutku bio racionalan potez kojim bi se koliko-toliko umanjile posljedice ovog slučaja koji se pretvorio u prvorazredni politički skandal.

Kakvog bi smisla imalo ostaviti Ževrnju u trci za župana nakon što je poništena koncesija koju je tako svesrdno branio i optuživao druge da ga potiču na nezakonitost tražeći od njega da povuče spornu odluku? Tek bi to bilo nepromišljeno. Sva je prilika, stoga, da će Plenković u ponedjeljak upoznati Ževrnju sa svim posljedicama njegove nepromišljenosti i izdati naputke za daljnje postupanje.

Ževrnja odgovoran za antipropagandu HDZ-a

Za HDZ bi svakako bilo poželjno i da inspekcija Ministarstva pomorstva svoj nalaz donese prije utorka i velikog prosvjednog skupa kojeg Bračani organiziraju u Supetru. Bunit će se Boljani, kojima je Ževrnja oduzeo koncesiju za Zlatni rat, ali i Supetrani, koji su također nezadovoljni odabirom koncesionara za svoje plaže. Podsjetimo, na skupu će biti i Arsen Bauk iz SDP i Miro Bulj iz MOST-a, protukandidati Zlatka Ževrnje za mjesto župana. Priliku za bolji početak kampanje teško da su mogli zamisliti. HDZ otočanima otimaju jedino što imaju, njihove plaže, i to za interes svojih utjecajnih članova. Kakva antipropaganda mjesec dana uoči izbora.

U HDZ-u već traje debata oko Ževrnjinog nasljednika. Spominju se bivši gradonačelnik Solina Blaženko Boban, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader i njegov prethodnik Kruno Peronja.

Pročitajte više