Afrika strahuje od epidemije ptičje gripe

NAKON što je jučer službeno potvrđeno pojavljivanje H5N1 virusa u Nigeriji, "crni kontinent", inače najslabije pripremljen za obranu od ptičje gripe, strahuje od izbijanja smrtonosne epidemije.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije predviđaju da se bolest u Africi već proširila, ali nije detektirana radi neorganizirane veterinarsko-zdravstvene strukture najsiromašnijeg kontinenta.

Zapadna Afrika smatra se trenutno najpovoljnijom regijom za širenje H5N1 virusa na tom kontinentu. Prvi slučaj pojavljivanja H5N1 kod uginulih ptica otkriven je na jednoj farmi peradi u mjestu Jaji, u središnjoj nigerijskoj državi Kaduna.

Osim što bi bolest mogla dodatno pogoditi bolestima i siromaštvom opterećeno afričko stanovništvo, mnogi bi poljoprivrednici mogli ostati gladni, jer su male peradarske farme jedini izvor mesa za velik broj afričkih domaćinstava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) već je poduzela prve mjere koje vode prema suzbijanju širenja bolesti i sprječavanju prelaska iste s ptica na ljude. Na afričkom je kontinetu šansa za prelazak zaraze na ljude na žalost vrlo velika, jer dio stanovništva u zabačenim selima i siromašnim mjestima živi u uvjetima koji odgovaraju širenju virusa.

Zbog toga se strahuje da se virus već prilično raširio, no to će tek utvrditi zdravstveni stručnjaci koji proteklih dana intenzivno rade na istraživanju stvarnog stanja.

Dr. David Nabarro iz Svjetske zdravstvene organizacije rekao je BBC-u kako ta organizacija očekuje otkrivanje novih H5N1 slučajeva u drugim dijelovima Afrike, osobito u siromašnijim predjelima podložnim širenju raznih virusnih bolesti.

Dvostruka opasnost

Osim što crnom kontinentu prijeti opasnost od smrtonosnog virusa, postoji mogućnost izbijanja manjih sukoba između "malih" ljudi i lokalnih općinskih vlasti koje će ubijanjem što većeg broja peradi pokušati suzbiti pandemiju gripe.

Naime, stanovništvo nije dovoljno upućeno u opasnost od bolesti, a niti vjeruje vlastima koje su obećale da će isplatiti odštetu za svu terminiranu perad, pa se strahuje da će biti pokušaja skrivanja životinja od zdravstvenih istrebljivačkih ekipa na terenu.

To bi neminovno vodilo do neuspjeha samog postupka suzbijanja širenja zaraze, nakon čega bi posljedice mogle biti daleko nepovoljnije za Afrikance.

Za sada je ovakav razvoj događaja još uvijek u okvirima predviđanja, za koja se čitav svijet nada kako će ipak ostati neostvarena.

Foto: Arhiva

I.K.

Pročitajte više