Agencija UN-a istražit će nuklearne aktivnosti Južne Koreje

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) proširit će svoju istragu o nedopuštenim nuklearnim aktivnostima na još jednu zemlju, Južnu Koreju, kazao je u ponedjeljak glavni tajnik agencije Mohamed El Baradei.

"Najkasnije u studenome podnijet ću izvješće Vijeću guvernera" IAEA-e, rekao je ElBaradei na početku sastanka guvernera u sjedištu agencije u Beču.

Tjedan dana nakon što je priznala da je u tajnosti obogaćivala uran, Južna Koreja je u četvrtak priznala da je početkom 90-ih obavljala nuklearna ispitivanja plutonija.

Veleposlanik Južne Koreje pri IAEA-i Cho Chang Ho, kazao je novinarima u Beču da su te prošle aktivnosti bile "izolirana ispitivanja", obavljana bez pristanka vlade u Seulu. Pritom je naglasio da se vlada "nedvosmisleno" odrekla nuklearnog oružja.

"Vrlo je zabrinjavajuće da agenciji nisu bile prijavljene (aktivnosti kao što su) obogaćivanje urana, te izdvajanje plutonija, kako to zahtijeva sporazum" o neširenju nuklearnog oružja, rekao je ElBaradei.

Prema ElBaradeiju, stručnjaci IAEA-e utvrdili su da se prerada obavljala na tri neprijavljena mjesta, a odnosila se na 150 kilograma prirodnog urana.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više