Agencija za atomsku energiju: Ubrzani razvoj oružja Sjeverne Koreje prijeti cijelom svijetu

Foto: HIna
 
MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da šesti nuklearni test Sjeverne Koreje pokazuje da je izolirana država vrlo brzo napredovala u razvoju oružja, koje sada predstavlja globalnu prijetnju.
 
Kriza sa Sjevernom Korejom znatno se pogoršala nakon posljednjeg nuklearnog testa 3. rujna, koji je doveo do novih, jednoglasno usvojenih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.
 
"Snaga testa je bila mnogo veća od prethodnih testova, što znači da je Sjeverna Koreja vrlo brzo napredovala", izjavio je direktor agencije Yukiya Amano za novinare u Seulu.
 
Južna Koreja: Uskoro bi moglo doći do novih provokacija
 
"U kombinaciji s ostalim elementima, ovo predstavlja novu prijetnju i to je globalna prijetnja", rekao je Amano nakon sastanka s južnokorejskom ministricom vanjskih poslova Kang Kyung-wha.
 
Dodao je da IAEA nema kapaciteta za utvrđivanje je li Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu, kao što je Pjongjang objavio. "Sada je najvažnije da se međunarodna zajednica ujedini", poručio je Amano.
 
Južna Koreja u četvrtak je izjavila da bi uskoro moglo doći do novih provokacija Sjeverne Koreje jer se bliži godišnjica osnutka njihove komunističke Radničke partije. 

Pročitajte više