Agencija za civilno zrakoplovstvo: Podigli smo više tužbi protiv jedne strane aviokompanije

Foto: Index

SRPSKA aviokompanija Air Serbia odbacila je tvrdnje objavljene u hrvatskom tisku da se protiv nje u Zagrebu vodi spor zbog takozvanih transferiranih letova te da joj zbog toga prijeti zabrana slijetanja u hrvatske zračne luke.

Istaknuli su da posluju u skladu sa svim važećim europskim propisima koji se primjenjuju u području civilnog zrakoplovstva te da im je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA) odobrila letove ka i iz Hrvatske po sezonskom redu letenja.

Vode postupke protiv jedne aviokompanije radi kršenja Zakona

S druge strane iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo Indexu je potvrđeno da su podigli nekoliko tužbi protiv jedne strane aviokompanije, no zbog tajnosti podataka ne mogu otkriti o kome je riječ.

"Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, kao ovlašteni tužitelj u području civilnog zračnog prometa, tijekom 2015. godine podignula je više optužnih prijedloga protiv jednog inozemnog zračnog prijevoznika radi nepoštivanja odredaba Zakona o zračnom prometu.

Identitet počinitelja prekršaja kao i ostale informacije vezane uz statuse predmetnih postupka nismo u mogućnosti objaviti sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama kojima su propisana ograničenja prava na pristup informacijama", stoji u odgovoru glasnogovornika Agencije Eduarda Šoštarića.

"Ministarstvo ne može odavati informacije iz kaznenog i prekršajnog postupka"

Niti u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture nam nisu htjeli odgovoriti o kojoj se aviokompaniji radi ističući kako moraju ograničiti pristup informacijama u kaznenom i prekršajnom postupku.

Temeljem Zakona o zračnom prometu njihovo je kažu Ministarstvo nadležno za provođenje prekršajnih postupaka na području civilnoga zrakoplovstva.

"Temeljem članka 82. stavka 3. Prekršajnoga zakona („Narodne novine“, broj 107/07, 39/13, 157/13 i 110/15), supsidijarno se primjenjuje kazneno procesno pravo, pa stoga valja uzeti u obzir odredbu članka 15. stavka 1. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 25/13 i 85/15), iz koje proizlazi da će tijela javne vlasti ograničiti pristup informacijama u kaznenomu postupku, a što se primjenom citiranoga članka Prekršajnoga zakona odnosi i na prekršajni postupak.

Osobito naglašavamo da nismo u mogućnosti prejudicirati ishod bilo kojega prekršajnoga postupka iz naše nadležnosti", stoji u odgovoru Uprave zračnog prometa koja se nalazi u sklopu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pročitajte više