Ahmadinedžad kritizirao bičevanje studenta koji ga je vrijeđao

IRANSKI predsjednik Mahmud Ahmadinedžad osudio je šibanje jednog studenta kome je ta kazna izrečena zbog vrijeđanja predsjednika.

Ahmadinedžad je stao u obranu studenta, kazavši kako su ga mnogo utjecajniji ljudi kritizirali bez ikakve kazne, stoji na njegovoj internet stranici.

"Kada me već vrlo utjecajne osobe mogu klevetati bez posljedica, osuđujem šibanje mladića koji se to usudio napraviti", kazao je Ahmadinedžad na sastanku s regionalnim guvernerima.

Peimen Aref, studentski aktivist blizak opoziciji, u nedjelju je pretrpio 74 udarca bičem prije negoli je napustio zatvor u kojem je odležao jednogodišnju kaznu, također zbog vrijeđanja predsjednika. Osim toga, zabranjeno mu je obavljanje bilo kakvih novinarskih aktivnosti i članstvo u političkim strankama.

Nisam nikoga vrijeđao, samo sam ukazivao na probleme

"Samo sam uputio otvoreno pismo predsjedniku opisujući katastrofalnu situaciju na fakultetima. U pismu nije bilo nikakvih uvreda. Samo sam kazao da ga nikada ne bih pozdravio”, objasnio je Aref zašto je uhićen.

Smatra kako je bičevanje ilegalno i u suprotnosti  sa izjavama Ahmadinedžada o toleranciji u Iranu. "Svaki put kada Ahmadinedžad ide u New York hvali se da je Iran najslobodnija zemlja. Međutim ovdje, u mojoj zemlji, ja sam bio bičevan na najdivljiji način zbog navodnog vrijeđanja predsjednika", prenio je Arafove riječi jedan opozicijski sajt.

Pročitajte više