AI: 11. rujna iskorišten u SAD-u kao zeleno svjetlo za mučenje

NAPADI 11. rujna 2001. godine zloupotrebljeni su kako bi se dalo zeleno svijetlo postupcima mučenju u SAD-u, priopćila je u srijedu udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Predsjednik George Bush je morao znati da će time što je ljude strpao u vojne zatvore i unaprijed ih proglasio teroristima i ubojicama potaknuti zlostavljanja zatvorenika, uključujući i mučenje, poručuje Amnesty International (AI) u svom izvješću o zlostavljanima, dokumentiranom u Iraku, Afganistanu i Guantanamu.

U svom izvješću, na oko 200-ak strana, AI piše: "Nakon 11. rujna 2001., visoki američki državni dužnosnici počeli su davati zeleno svjetlo postupcima mučenja; zatvorenike se skida do gola, stavljaju im se kukuljice, primorava ih se da sate provedu u nespretnim položajima tijela, pri ispitivanju se na njih huškaju psi a često su u potpunosti izolirani".

Izvješće AI objavljeno je šest dana pred američke predsjedničke izbore, no udruga odbija tvrdnje da je time željela utjecati na ishod izbora.

Amnesty je uputio poziv obojici predsjedničkih kandidata da se javno izjasne za provođenje sveobuhvatne i nezavisne istragu o svim navodnim slučajevima mučenja.

Pročitajte više