AI: Britanske tvrtke prodavale oružje DR Kongu

TVRTKE iz Ujedinjenog Kraljevstva i iz istočne Europe prodaju oružje na području Velikih jezera koje se kasnije rabi u Demokratskoj Republici Kongu (DRK, bivši Zair), pripćio je u utorak Amnesty international.

Amnesty je pozvao britansku vladu da pokrene istragu, a Ujedinjene narode da pooštre embargo na oružje na tom području.

Zalihe oružja i streljiva s Balkana i iz istočne Europe dopremljene su na područje Velikih jezera, tvrdi ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu koja o tome iznosi potankosti u svom izvješću.

Amnesty dovodi u pitanje "prodavače oružja, posrednike i prijevoznike iz mnogih zemalja, napose iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Republike Češke, Izraela, Rusije, Srbije, Južnoafričke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država".

Istraga "ide tragom dobave oružja i streljiva vladama u DRK-u, Ruandi, Ugandi i njegove kasnije raspodjele naoružanim skupinama i milicijama na istoku DRK-a koje su umiješane u ratne zločine i zločine protiv čovječnosti".

"Milijuni su već izgubili život u sedmogodišnjem sukobu u DRK-u. Naoružane osobe još uvijek siluju, otimaju, ubijaju civile, a doprema oružja se nastavlja", kazao je službeni predstavnik Amnestyja.

"Prema dokumentima i svjedočenjima koje je prikupio Amnesty, sa šest letova albanske tvrtke Meico iz Tirane u Kigali je prevezeno po 40 tona oružja i streljiva u listopadu-studenome 2002., piše u priopćenju.

Amnesty international je otkrio da su tri tvrtke koje su umiješane u dopremu oružja poslovale u Ujedinjenom Kraljevstvu: African International Airways, Intavia Ltd i Platinum Air Cargo.

Amnesty usto tvrdi da posjeduje dokaze da je ruski trgovac oružjem Viktor But naoružao obje strane u sukobu u DRK-u.

"Ukoliko međunarodna zajednica, UN i susjedne zemlje ne prekinu tu proliferaciju (oružja), narušit će se krhki mirovni proces, što će imati strašne posljedice na ljudska prava", ocjenjuje Amnesty.

Pročitajte više