AIDS jednaka prijetnja svijetu kao terorizam

AIDS predstavlja prijetnju svjetskoj sigurnosti jednako kao i terorizam, navodi se u utorak objavljenom izvješću UN-a koje inzistira kako su zarazne bolesti vrlo opasne jer mogu u vrlo kratkom roku odnijeti milijune života.

U eri globalizacije i masovnih putovanja, ovo izvješće kojeg je naručio glavni tajnik UN-a Kofi Annan, upozorava industrijski najrazvijenije zemlje svijeta na činjenicu da one nisu zaštićene od pandemija koje dolaze iz manje razvijenih zemalja.

I dok subsaharska Afrika i Azija broje najveći broj oboljelih od AIDS-a, ovaj dokument UN-a ističe kako bi zdravstvena sigurnost najbogatijih zemalja mogla ovisiti o sposobnosti siromašnih zemalja da zaustave epidemiju.

"Međunarodni letovi su kraći od razdoblja inkubacije većine zaraznih bolesti, bilo tko tko leti na međunarodnim letovima je mogući prijenosnik svjetske zdravstvene katastrofe", ističu autori izvješća.

Podsjećajući na 20 milijuna smrti u svijetu izazvanih španjolskom gripom 1919. godine, oni ocjenjuju da bi sličan virus mogao "ubiti desetke milijune ljudi u vrlo kratkom roku".

UN-ovo izvješće, u kojem se izražava žaljenje jer ne postoji strategija za suprotstavljanje AIDS-u, poziva Vijeće sigurnosti UN-a da održi posebno zasjedanje koje će biti posvećeno tom problemu jer i AIDS predstavlja "prijetnju miru i međunarodnoj sigurnosti" na istoj razini kao i širenje nuklearnog oružja, terorizam i sukobi među zemljama.

"Međunarodna reakcija na krizu AIDS-a šokantno je spora i ostaje sramotno slabo financirana", ističu autori izvješća.

Pročitajte više