AIDS - Tihi azijski tsunami

AIDS je tihi tsunami koji prijeti cijeloj Aziji, ali se smrtonosna bolest može savladati ako tamošnje vlade poduzmu hitnu akciju, objavili su u subotu zdravstveni djelatnici.

Svaka četvrta infekcija HIV-om u svijetu dogodi se na području Azije, a od te bolesti dnevno umire 1500 ljudi. Nakon Južnoafričke Republike, Indija ima najviše oboljelih na svijetu, a bolest se ubrzano širi i u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Međutim, većini regionalnih vlada manjka političke volje da se suoče s tim problemom unatoč potencijalno velikim gubicima, objavili su dužnosnici na međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u japanskom Kobeu.

Neuspjeh u borbi protiv te bolesti imat će kritičan ekonomski utjecaj na regiju. UN procjenjuje da bi gubici do 2010. godine mogli iznositi 29 milijardi dolara ako se ništa ne poduzme.

Na području Azije virusom HIV-a zaraženo je 8.2 milijuna ljudi, od čega 5.1 milijun u Indiji. Diljem svijeta zaraženo je 39 milijuna ljudi, od čega 25 milijuna u subsharaskoj Africi.

Međutim, programi prevencije u Aziji dosežu do samo 19 posto ljudi zaposlenih u seksualnoj industriji, odnosno do svega pet posto registriranih korisnika droga. Brojka među homoseksualcima nije veća od dva posto.

Ako se ništa ne napravi, do 2010. broj zaraženih HIV-om u Aziji porast će do 12 milijuna. Međutim, ulaganjem velikih napora broj zaraženih mogao bi se prepoloviti u sljedeće dvije ili tri godine, objavio je UN.



(Hina) xdj ydj

Pročitajte više