Airbus i Air France oslobođeni krivnje za nesreću u kojoj je poginulo 228 osoba

Foto: EPA

SUD u Parizu oslobodio je Air France i Airbus optužbi za nenamjerno ubojstvo u nesreći leta 447 2009. godine, u kojoj je poginulo 228 osoba. Sud je u obrazloženju presude naveo da čak ako je i bilo počinjenih grešaka, "nikakva uzročna veza" s nesrećom se ne može dokazati.

Airbus A330 putovao je iz Rio de Janeira u Pariz kada se srušio u Atlantski ocean tijekom grmljavinske oluje. Odvjetnici obitelji putnika godinama su se borili da se utvrde propusti koji su doveli do najveće zrakoplovne katastrofe u povijesti Air Francea.

Malo poslije 13:30 po srednjoeuropskom vremenu velika sudnica bila je ispunjena članovima obitelji žrtava, predstavnicima Air Francea i Airbusa te novinarima. Nakon izricanja oslobađajuće presude neke civilne stranke u sporu digle su se sa svojih mjesta potpuno zgranute, a zatim ponovno sjele dok je predsjednica suda nastavila čitati, a u dvorani je nastao neugodan muk.

Istražitelji su otkrili kvar senzora brzine

Presuda je uslijedila nakon dvomjesečnog suđenja prošle godine, na čijem kraju je ured javnog tužitelja sugerirao da je nemoguće dokazati da je bilo koja tvrtka kriva i predložio da se oslobode. U zrakoplovu A330 bili su državljani 33 zemlje, među kojima 72 Francuza i 58 Brazilaca. 

Izvješće francuskog tijela za zračnu istragu prethodno je otkrilo da je kvar Airbusovih senzora brzine, koji su se zaledili tijekom oluje iznad Atlantika, pokrenuo katastrofalan lanac događaja. U izvješću se navodi da piloti Air Francea nisu bili obučeni da se nose s ovom situacijom.

Pročitajte više