Akademija tehničkih znanosti: Bez ulaganja u znanje nema razvoja

SUDIONICI trodnevne multidisciplinarne konferencije "Vizija inteligentne Hrvatske", koja se održava u Zagrebu, zauzeli su se za za veću ulogu znanja i inovacije u razvoju Hrvatske.

Na skupu koji organizira Akademija tehničkih znanosti Hrvatske zamjereno je da odlučivanje u javnom životu Hrvatske nije temeljeno na znanju, da društvo nedovoljno ulaže u znanost, te da ne postoji veza između znanosti i gospodarstva.

Bez razvoja znanosti nema ni razvoja društva, kazao je uvodničar skupa dr. Nikola Ružinski. Treba nam transfer tehnologije, poticaj inovativnog rada te razvoj srednjih i malih poduzeća, kazao je.

Dr. Slavko Kulić rekao je da razvoj tehničkih znanosti, kao i razvoj hrvatskog društva uopće, treba gledati u kontekstu nepostojanja globalne koncepcije razvoja društva.

U takvim okolnostima promiče se "trgovačka vizija" potrošačkog društva, od kojeg se ne može očekivati ništa dobra, kazao je Kulić.

Rast bruto društvenog proizvoda, postiže se posuđivanjem tuđih vrijednosti koje će trebati skupo platiti, a ne stjecanjem i proizvodnjom. To će rezultirati inozemnim dugom od 30 milijardi dolara do 2012. godine.

Dr. Ante Markotić požalio se da tehničke znanosti nemaju potporu ni u obrazovanju ni u gospodarstvu ni u politici.

Najprije je u Hrvatskoj uništena industrija i krupno gospodarstvo, a Ministarstvo gospodarstva je okrenuto uglavnom trgovini. Ovih dana u javnosti čujemo da bi se tome Ministarstvu moglo pripojiti, dakle ukinuti, Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo, koje je jedino imalo sluha za tehniku i inovacije.

"S kime ćemo igrati igru razvoja gospodarstva?", zapitao je dr. Ante Markotić.

Dr. Juraj Božičević smatra da u Hrvatskoj ima mnogo izoliranog znanja koje treba objediniti na ozbiljnim, razvojnim projektima.

Pročitajte više