Akademik Petar Strčić o pitanju esula i fojba

Pitanje esula i fojba na istočnoj obali Jadrana, hrvatskoj i slovenskoj, povremeno se izvlači od svršetka Drugoga svjetskog rata onako kako odgovara trenutačnim talijanskim političarima u njihovoj unutarnjoj politici, izjavio je akademik Petar Strčić, koji će 11. svibnja u Zagrebu održati predavanje "Istarske fojbe između povijesne istine i političkih manipulacija".

Akademik Strčić, upravitelj Arhiva HAZU-a i sveučilišni profesor, ističe kako nema sumnje da je esula i fojba bilo, samo se postavlja pitanje tko su ti esuli i čije su te fojbe.

Napominje kako će u svojem predavanju govoriti i o imovini esula, koja se u zadnje vrijeme, kad je riječ o Hrvatskoj, često spominje, to više, kako dodaje, budući da se njihova imovina ne spominje ni u Libiji, ni u Somaliji, ni u Etiopiji, ni u Grčkoj, ni u Albaniji, a u zadnje vrijeme ni u Sloveniji.

Strčić podsjeća kako su se prvi esuli s istočne obale Jadrana pojavili nakon raspada Austro-Ugarske 1918. Nakon toga uslijedio je egzodus stotinjak tisuća Hrvata i Slovenaca i bilo je to prvo etničko čišćenje u Europi u 20. stoljeću, koje je provela Kraljevina Italija državnim sredstvima, dodao je.

U razdoblju fašizma, kako napominje, stradao je dio Hrvata, Slovenaca, Talijana antifašista, od kojih je dio završio u fojbama.

Od 1941. javljaju se obratni tragični procesi te u više valova kreću talijanski i talijanaški esuli u Italiju, rekao je Strčić, dodavši kako istodobno dolazi do ubijanja s jedne i s druge strane, dakle, od tijela talijanske države (vojske, policije i t.d.), ali i od tijela NOP-a (Narodno-oslobodilačkoga pokreta).

Akademik Petar Strčić napominje kako je u tim obračunima stradao do danas neutvrđen broj osoba.

Izjavio je kako je u više navrata u proteklih četrdesetak godina pokušao utjecati na političare bivše SFRJ, odnosno SR Hrvatske i SR Slovenije, zatim i na predstavnike Republike Hrvatske i Republike Italije da zajednički utvrde približan broj bačenih u fojbe, ali na žalost, političari nikad nisu ostvarili te prijedloge.

Problem je i u tome, kako je rekao, što su na istočnoj obali Jadrana pripadnici NOV-a Hrvatske bili listom obučeni u talijanske uniforme te se teško može razlikovati tko leži u fojbama.

Po njegovoj ocjeni iz "morbidnih razloga radikalno se povećava broj žrtava", kao što je i slučaj s brojem esula.

Kako navodi, danas se u Italiji tvrdi da je s istočne obale Jadrana otjerano oko 450.000 samo Talijana, a po državnim popisima Kraljevine Italije oko 1930. u svim trima talijanskima provincijama na istočnoj obali Jadrana bilo je ukupno oko 410.000 stanovnika.

Strčić ostaje kod svojeg staroga prijedloga da tri države zajednički organiziraju pregled fojba i utvrde približan broj unesrećenih u njima.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više