Akcija Ragusa: Uhićeno 100 osoba, zaplijenjena droga vrijedna tri milijuna kuna

POLICIJA je završila jednogodišnju kriminalističku akciju kodnog imena "Ragusa" kojom je obuhvaćena veća skupina dilera heroinom sa područja zagrebačke Dubrave. Procjenjuje se da bi zaplijenjena droga u uličnoj preprodaji dostigla vrijednost i do tri milijuna kuna.

Akcija je završila u srijedu, podnošenjem kaznenih prijava protiv 17 osoba, od čega ih je 16 prijavljeno zbog preprodaje droge, a jedna zbog neovlaštenog posjedovanja droge. Sedam osumnjičenika je uz kaznenu prijavu privedeno istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, tri se osumnjičenika trenutno nalaze u bijegu, tri osumnjičenika se od ranije nalaze u zatvoru u Zagrebu i Splitu, dok su četiri osumnjičenika puštena da se brane sa slobode.

Tijekom provođenja operativne akcije zbog krijumčarenja, preprodaje i neovlaštenog posjedovanja droge heroin uhićeno je ukupno 100 osoba, starosti od 16 do 62 godine, od čega 97 hrvatskih državljana, dva državljana BiH i jedan državljanin Kosova sa statusom trajno nastanjenog stranca u Hrvatskoj. Protiv 49 osumnjičenih osoba podnesena je kaznena prijava zbog preprodaje droge, od čega su 32 osumnjičenika uz kaznenu prijavu privedena istražnom sucu, tri osumnjičenika su trenutno nedostupna, od čega se jedna osoba nalazi na odsluženju zatvorske kazne na području BiH, a 13 osumnjičenika je pušteno da se brani sa slobode, dok su protiv 61 osobe podnesene kaznene prijave zbog neovlaštenog posjedovanja droge.

Ukupno je zaplijenjeno devet kilograma i 522 grama heroina, 691 gram kokaina, pet kilograma i 163 grama marihuane te 2,1 kilogram paracetamola, analgopiretika namijenjenog miješanju sa heroinom radi dobivanja na masi. Osim droge zaplijenjena je i jedna puška, osam pištolja, više komada streljiva raznog kalibra, četiri digitalne vage, 25 krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura te 96.600 kuna i 2.700 eura stečenih preprodajom droge.

Provedeno je ukupno 27 pretraga stanova i drugih prostorija te pretraga 41 osobnog automobila i jednog teretnog automobila, kao i 25 zapljena i pretraga mobitela. Operativna akcija je provedena na području gotovo cijele Hrvatske. Uz policijske službenike PU zagrebačke u provođenju operativne akcije, uz koordinaciju Odjela kriminaliteta droga u sjedištu sudjelovali su i policijski službenici PU zadarske, PU splitsko-dalmatinske, PU šibensko-kninske, PU varaždinske, PU međimurske, PU vukovarsko-srijemske i PU koprivničko-križevačke.

Pročitajte više