Akcija socijaldemokrata Hrvatske propala, ide u stečaj s 1,2 milijuna kuna duga

Ilustracija: FAH

TRGOVAČKI sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Akcijom socijaldemokrata Hrvatske (ASH) te je pozvao zastupnike te stranke da do 14. ožujka predaju popis imovine i obaveza s utvrđenim dugom od čak 1,24 milijuna kuna.

Zaključkom Trgovačkog suda za 20. travnja zakazano je i ročište o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka na koji su pozvani predstavnike tog dužnika, ali i Financijske agencije (Fine) i Zagrebačke banke.

Ovotjedna sudska odluka uslijedila je nakon prijedloga Fine za otvaranje stečajnog postupka iz travnja prošle godine u kojem se navodilo da je ASH do 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvšene osnove za plaćanje u neprekidnom razdoblju od čak 1581 dan i u ukupnom iznosu od 1,24 milijuna kuna. Prema podacima Fine ta je stranka tada imala samo jednog zaposlenoga, ali i oročen novac na tri otvorena računa u Zagrebačkoj banci.

Prošle godine izbrisana iz registra

ASH je prošle godine brisana iz registra političkih stranaka, a kao njezin posljednji predsjednik navodi se Zlatko Klarić. U registar stranaka straanka je upisana u veljači 1990. Kao nasljednik Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske i kasnije Socijalističkog saveza – Saveza socijalista Hrvatske promijenila je svoj naziv u Akciju socijaldemokrata Hrvatska tek u prosincu 1994.

Ta stranka bila je poznata i po tome što je njezin dugogodišnji predsjednik zagrebački odvjetnik Silvije Degen sredinom 90-ih pokušao okupiti pripadnike hrvatske političke ljevice razočarane politikom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. No, na izborima 1995. ASH nije uspio osvojiti niti jedan mandat, nakon čega je ta stranka djelovala uglavnom u koalicijama s drugim strankama ljevice.

Pročitajte više