akcije za Europski tjedan kretanja i dan bez automobila

Europski tjedan kretanja, pod ovogodišnjim motom "Sigurne ceste za djecu", obilježit će se nizom akcija od 16. do 22. rujna koje priređuju nevladine udruge, a najveća akcija biti će 22. rujna, na Dan bez automobila kada će i uže središte Zagreba biti zatvoreno za promet automobilima, rečeno je danas na konferenciji za novinare Zelene akcije. L

Naša glavna odgovornost i inicijativa je u formiranju Zagreba kao mjesta primjerenog za zdrav i kvalitetan život po mjeri čovjeka, rekao je Ivan Posinjak iz Sekcije urbanog prometa Zelene akcije te pozvao građane da umjesto osobnog vozila u gradu koriste javni prijevoz, bicikl ili da pješače, ali i da se aktivno uključe u inicijative za poboljšanje kvalitete života u gradu.

Gradskoj upravi je poručio da je pored postojećih planova za proširenje pješačkih zona i biciklističkih staza iznimno važno poboljšati kvalitetu javnog gradskog prijevoza - čineći ga bržim fizičkim razdvajanjem od ostalog prometa.

Predsjednica udruge "Bicikl" Darinka Širola rekla je da je moto ove godine "Sigurne ceste za djecu" zbog činjenice da su djeca najugroženiji sudionici u prometu - kao suputnici u automobilima, pješaci i biciklisti. Problem je i što djeca nisu upoznata s osnovnim prometnim propisima, rekla je Širola.

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske pozvala je novinare da umjesto Europski tjedan kretanja zbog invalidnih osoba upotrebljavaju termin Europski tjedan mobilnosti. Invalidne osobe i dalje se bore za pristupačnost, rekla je Mirić.

Akcije će početi 16. rujna tribinom u KIC-u o tome zašto je bicikl idealan način kretanja gradom, o održivom razvoju i podacima o dosad učinjenom u Zagrebu i budućim planovima.

U nedjelju, 19. rujna u akciji pod nazivom Dan javnog prijevoza u Zagrebu se očekuju gosti iz Koprivnice (koji u svom gradu imaju i stotinjak gradskih bicikala na usluzi građanima) koji će sa Zagrepčanima u biciklističkoj koloni s Glavnog kolodvora krenuti na Jarun.

Na Dan bez automobila, 22. rujna, u razdoblju od 8 do 20 sati za promet automobilima bit će zatvoren dio centra donjeg i gornjeg Zagreba.

Na Cvjetnom trgu i Teslinoj, 22. rujna udruge priređuju brojne akcije, kao što su spuštanje rubnjaka, doručak na asfaltu, ulično kazalište "Suđenje autu", a tradicionalna "Zagrebačka žbica" - vožnja biciklima, rolama...počet će s Cvjetnog trga u 18 sati i odvijati se zagrebačkim ulicama pod pratnjom policije.

(Hina) xbma yaz

Pročitajte više