"Ako ga proglase neubrojivim, neće biti kriv": Tko je kriv za napad na bebu?

MAJKA Antonija H., psihički oboljelog muškarca koji je jučer u Splitu dvomjesečnu bebu bacio na pod, plačući je ispričala medijima kako je njezin sin bolestan već deset godina, pati od shizofrenije i paranoje uzrokovane konzumacijom ecstasyja, te da je opasan za osobe u svojoj neposrednoj blizini - i poznate i nepoznate.

Ispričala je kako je njezin sin 2000. godine ozlijedio svoju sestru na okrutan način - razbio je čašu o pod, a onda ju srušio i vukao po krhotinama stakla. Ona je bila jedna od njegovih prvih žrtava. Naime, prije desetak godina Antonijo H. je popio šaku ecstasyja i od onda je izgubio razum i napao više ljudi. Njegova majka kazala je i kako je u četvrtak molio za pomoć u Psihijatrijskoj klinici, tražio da ga prime, no da nije bilo mjesta na odjelu te nije imao zdravstvenu iskaznicu sa sobom.

"Ima zdravstveno osiguranje, pa što ako ju nije imao sa sobom", pitala je majka. Ponavljala je da ona nije kriva, nego Psihijatrijska bolnica.

"Jadna je majka te sirote djevojčice, ne mogu vam reći koliko mi je žao djeteta", kazala je, "Želim se naći s njima". Pred novinarima okupljenim pred kućom kukala je zašto njezin sin nije naletio na neku "pijančinu", a ne malo dijete. Ispričala je i kako je u petak primijetila da nešto nije u redu s njenim sinom jer je sa sobom na šetnju do Marjana uzeo dvije bočice tableta Normabella i bocu vode, te joj rekao da je bolje da ga nema. Otela mu je tablete iz ruku i nagovorila ga da s njom ode u šetnju. Brat Antonija H. kazao je kako je ovaj prije nekoliko dana pokušao nabaviti oružje i govorio da će nekoga ubiti.

Beba koju je jučer na splitskim Benama iz kolica istrgao poludjeli 32-godišnji manijak i dalje se nalazi u teškom stanju. Liječnici joj se i dalje bore za život, no zasad ne daju nikakve prognoze.

Divljao i pred policijom, uhićen uz uporabu sile

Policija je protiv poremećenog psihopate podnijela kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva, nakon dovršene kriminalističke obrade. Danas bi se trebao pojaviti i pred istražnim sucem, javlja PU splitsko-dalmatinska.

> Strava u Splitu: Beba se bori za život nakon napada duševnog bolesnika

Isto tako, splitska policija tvrdi da im je dojava o divljanju manijaka na Benama došla oko 12.30 sati te da je njihova patrola stigla na mjesto događaja za desetak minuta nakon toga. Kako se divljački napad dogodio u međuvremenu, prije samog dolaska policajaca na mjesto događaja, napadače je pokušao zaustaviti ujak novorođenčeta, no nije ga uspio smiriti, već se ovaj dao u bijeg tek kad je vidio policiju.

Divljak je bježeći od policije skočio i u more pa izašao van te se bacio na stijene i udarao se kamenjem po tijelu, tako da su policajci bili primorani upotrijebiti silu kako bi luđaka obuzdali.

Evidentirani duševni bolesnik, navodno i ovisnik o drogama

Mediji navode kako se radi o 32-godišnjem A.H. koji je navodno ovisnik o drogama, a k tome je još i evidentirani duševni bolesnik. On je dan prije napada na bebu, navodno tražio liječničku pomoć na psihijatrijskom odjelu KBC-a Split te bio agresivan i vrijeđao bolničko osoblje.

Podsjetimo, jučer oko 12.45 sati dogodio se taj šokantni incident, a jedan od svjedoka jučerašnjeg 45-minutnog divljanja poludjelog A.H., kojem je taj manijak prije napada na bebu razbio bicikl njegove četverogodišnje kćeri, kazao je kako je luđak vikao, skakao, trgao odjeću sa sebe, bacao i šutirao sve što mu se našlo na putu, piše Slobodna Dalmacija.

Duševni bolesnik je uhićen i odveden na Odjel psihijatrije KBC-a Split gdje je zadržan na promatranju. Roditeljima napadnutog novorođenčeta pozlilo je od šoka, a njihova beba nalazi se četiri kata iznad odjela psihijatrije, gdje smješten poremećeni bolesnik, koji se ionako, očito, nije smio samostalno šetati splitskim ulicama.

"Takvi pacijenti u trenutku napada, žive u svojoj realnosti koja nema veze sa stvarnim svijetom"

I dok majka optužuje psihijatrijsku bolnicu za ozljede koje je A.H: nanio dvomjesečnoj bebi, psihijatar Vladimir Gruden kaže da bolesnici poput njega u trenutku napada, žive u svojoj realnosti koja nema veze sa stvarnim svijetom.

"Dijete doživljavaju kao smetnju. Ako vještačenje dokaže da je pacijent u trenutku napada bio neubrojiv, neće biti proglašen krivim", objašnjava profesor doktor Gruden u izjavi za Večernji list.

Dodaje da mu nakon toga slijedi trajno oduzimanje sposobnosti odlučivanja temeljem kojeg ga se može smjestiti na neki od zatvorenih forenzičnih odjela u kojima može provesti i nekoliko godina. Naglašava da je problem u tome što se takve bolesnike, i kada su agresivni, ne može prisilno hospitalizirati "sve dok ne ugroze svoje ili tuđe živote".

No, tko će objasniti majci teško ozlijeđene bebe zašto je na Vrapču bilo mjesta za Mirjanu Pukanić koja se htjela obratiti medijima, bez prijetnji da će ubiti sebe ili druge, kad je netko tko je u prošlosti vlastitu sestru vukao po krhotinama stakla, želio nabaviti oružje "kako bi ubio nekoga" i prijetio da će popiti dvije bočice Normabella "višak" na psihijatriji?

K.S.
Foto: Joško Šupić/CROPIX

Pročitajte više