Ako je bilo političke trgovine, ovu trojicu treba strpati u zatvor. Čeka se DORH

Foto: Pixsell/Jurica Galoić

POLITIČKA korupcija. Te dvije riječi opisuju krimen zbog kojeg je SDP-ovac Željko Sabo završio u zatvoru, a možda i ono što se jučer događalo u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Podsjetimo, jučer su tri zastupnika iz zagrebačke gradske skupštine, HSLS-ov Miroslav Polovanec, nezavisni Jozo Miličević i HSS-ov Ilija Ćorić, koja su do tog trenutka formalno pripadala oporbi, podignula ruku za Bandićev proračun unatoč činjenici da su donedavno obećavali kako to neće napraviti. Zbog čega su se ekspresno predomislili? Je li im zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao nešto u zamjenu za glas za njegov proračun? Ako pitate čelnike oporbe, DORH bi u slučaju kupovine glasova u zagrebačkoj skupštini trebao imati pune ruke posla.

Svi pričaju o političkoj korupciji samo DORH šuti

"Apsolutno sam uvjeren da je došlo do političke trgovine, ako ne i gorih stvari koje su u nadležnosti DORH-a", rekao je čelnik liste "Zagreb je naš" Tomislav Tomašević, dodajući kako je Bandić jučerašnju rundu dobio "kupovinom zastupnika". Gordan Maras, čelnik zagrebačkog SDP-a, također je siguran u tu teoriju pa kaže kako je uvjeren da se "politički trgovalo" i to novcem poreznih obveznika.

"Bio bih sretan kada bi institucije države pratile kako će se u budućnosti razvijati suradnja između gradonačelnika Bandića i tri zastupnika koja su ga podržala", rekao je Maras.

No, najkonkretniji bio je čelnik HSS-a Krešo Beljak s obzirom na to da je za Bandića glasao glavni tajnik njegove stranke Ilija Ćorić.

'Kad sam ga pitao zbog čega je to napravio, rekao mi je: 'Život me natjerao'", otkrio je Beljak koji je poput Tomaševića i Marasa pozvao državne institucije da to istraže.

Beljak kaže i da ne zna što bi mogle značiti Ćorićeve riječi "nego da ga je netko kupio".

Dalija Orešković: Gledamo horor film

No u slučaju prebjega riječ je o epidemiji koja je krenula iz sabora i to u mandatu Andreja Plenkovića. Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, naglašava kako nikada do sada nismo imali toliko prebjega i prodanih, odnosno kupljenih duša te stranaka koje su promijenile boje svoga dresa

"Horor film iz zagrebačke skupštine ista je slika prljave političke trgovine i prijevare građana i birača koju u mandatu Andreja Plenkovića promatramo od onog trenutka kada mu je većinu spasio glas Tomislava Sauche", naglašava Orešković.

Iako gotovo svi u Hrvatskoj govore o političkoj korupciji, a gotovo svako priziva institucije "da napokon odrade svoj posao", DORH-ovi napori da iskorijene ovu pojavu mogu se svesti na samo jedno ime, i to bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe. Podsjetimo, Sabo je 2013. godine bio vukovarski gradonačelnik, saborski zastupnik SDP-a i član predsjedništva te stranke na čijem je čelu bio tadašnji premijer Zoran Milanović. Nakon lokalnih izbora te godine nikako nije mogao formirati vlast u svom gradu.

Sabo se nakon zatvora vratio u politiku

U kolovozu 2013. godine Sabu je javno prozvala HDZ-ova gradska vijećnica Marija Budimir tvrdeći da joj je Sabo nudio mito kako bi podržala koaliciju SDP-SDSS. Sabo se branio uobičajeno za jednog hrvatskog političara. Za sve je optužio HDZ, gubitnika na lokalnim izborima, tvrdeći da je riječ o organiziranim napadima na njega, kao i da je snimka koja ga je teretila montirana.

"Sve je to osmislio vrh HDZ-a", tvrdio je Sabo najavljujući privatne tužbe. No, vrlo brzo u priču se uključio USKOK. Već u listopadu te godine podignuta je optužnica, a Sabo je na kraju proveo sedam mjeseci u zatvoru. Presudila mu je snimka koja je bila nepobitan dokaz, a na kojoj je vijećnicima nudio mjesta u nadzornim odborima, gradskim komisijama te novac od 10 do 50 tisuća kuna.

"Pokušajem izmjene biračke volje, povrijedio je Ustavom zajamčena prava građana da na izborima sami izaberu svoje predstavnike i preko njih ostvare svoju političku volju", stajalo je u obrazloženju presude.

Iako se najavljivalo da bi Sabo mogao biti tek prvi u nizu, to se nije dogodilo. Na kraju, i sam Sabo, nakon što je izašao iz zatvora, izabran je za predsjednika vukovarskog SDP-a te se tako vratio u politiku. Nedavno je postao i šef SDP-ove županijske organizacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Čak 22 zastupnika u ovom sazivu sabora promijenilo je stranu

Razvoj slučaja Sabo i nespremnost institucija da kazne ovakav vid korupcije, čini se, dali su "krila" aktualnom predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću. Naime, u ovom sazivu sabora čak su 22 zastupnika promijenila stranu, što je pravi raritet u hrvatskim političkim prilikama. Gotovo sve promjene išle su za sada u korist vladajuće većine koju drži Plenković.

Podsjetimo da je jedna od najvećih "promjena dresova" koja je zgrozila hrvatsku javnost bila ona Tomislava Sauche. Saucha je bio desna ruka Zoranu Milanoviću i bitna figura u SDP-u, sve do trenutka kada DORH-ova istraga o dnevnicama nije pokucala na njegova vrata. Saucha je preko noći prešao na stranu HDZ-ove većine, te formalno izašao iz SDP-a. Upravo je Sauchina ruka, u jeku afere dnevnice, bila ključna za opstanak vlade kada se glasalo za opoziv ministra Zdravka Marića.

Saucha se tada branio, baš kao i tri jučerašnja Bandićeva prebjega, kako je hrvatske građane spašavao od novih izbora!?

"Ponovno bi išli na izbore i imali isti rezultat. To je bila moja nit vodilja, svjestan sam kako sam glasao", rekao je tada Saucha.

Slučaj Saucha zgrozio je hrvatsku javnost

Osim slučaja Saucha drugi veliki raritet ovog sabora svakako je slučaj Kluba Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Naime, ta stranka na prvom zasjedanju sabora u ovom sazivu imala je tek jednog saborskog zastupnika, mjesto je donio upravo višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić na parlamentarnim izborima, a koalicija u kojoj je izašao na izbore - imala je dva mandata.

Danas Bandić, izravno ili neizravno, kontrolira čak 11 zastupnika. Bandić je prvo pojačao klub s četiri zastupnika manjina: mađarske Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek. Zatim je u njegove redove prešao Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku, Zdravko Ronko iz SDP-a te Kažimir Varda iz HSU-a.

"Donio mi je buket cvijeća", rekla je posljednja na listi prebjega u Bandićev klub Milanka Opačić, odgovarajući na pitanje je li joj Bandić nešto ponudio za prelazak u svoj klub, no teško da u to danas itko vjeruje.

Višestruki USKOK-ov optuženik prijeti novim kupovinama zastupnika

Uostalom, Bandić ne samo da se nije osvrtao na optužbe o kupovini zastupnika u saboru, već je otvoreno prijetio kupovinom vijećnika u gradskoj skupštini. Tako je prije mjesec dana "zaprijetio" Tomaševiću iz "Zagreb je naš" da će do kraja njegova mandata dva od četiri zastupnika Kluba zastupnika lijevog bloka prijeći u Klub zastupnika Milana Bandića.

I sve se to događa bez intervencije DORH-a. Uputili smo večeras upit DORH-u hoće li istražiti, po službenoj dužnosti i slijedom izjava jučerašnjih protagonista u zagrebačkoj skupštini, navode o političkoj korupciji. Ako odgovor bude negativan, redakcija portala Index podnijet će kaznenu prijavu.

Pročitajte više