Ako Kerum želi nove izbore, prvo će trebati podržati HDZ-ovca na mjestu šefa Gradskog vijeća

Foto: Hina

KERUMA još nije prošla bol od poraza na izborima, a HDZ je već na lijepom putu da okrupni svoju snagu u splitskom Gradskom vijeću. HNS-ovac Srđan Gjurković ušao je u Vijeće na listi sa SDP-om, kao zamjenik njihove kandidatkinje za gradonačelnicu. Sada kada HDZ i HNS zajedno nastupaju na nacionalnoj razini, kolika je mogućnost da Gjurković ostane dosljedan starom kursu i ne zaplovi u okrilje HDZ-a i izabranog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. Je li Gjurković 12. vijećnik HDZ-a? Uskoro će se doznati.   

Podrška Škoriću za rušenje Opare

Jedno je sigurno. Zadnje što će Kerum htjeti vidjeti, to je omraženi Opara u fotelji gradonačelnika. A Opari i HDZ-u s njihovih 11 i Gjurkovićem kao dvanaestim, tek Kerum i njegovih sedam vijećnika jamče sigurnu većinu. Kerum bi, dakle, htio isprovocirati nove izbore jer i dalje tvrdi da Opara njegovu podršku neće dobiti, no da uopće dođe u mogućnost da ruši izabranog gradonačelnika, Kerum i njegovi će najprije za predsjednika Gradskog vijeća trebati podržati šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića.

Ako padne proračun, pada i Opara

Naime, u slučaju da se Vijeće ne konstituira iz tri pokušaja, odnosno, ne izabere predsjednik, slijede izbori samo za Gradsko vijeće, ne i gradonačelnika. Dakle, Kerumu ne bi bilo pametno odmah ići na nož, već dignuti ruke za Škorića pa onda čekati priliku za osvetu. Opara, naime, ima 90 dana od konstituiranja Vijeća da donese proračun. Ako u tome ne uspije, padaju i on i Gradsko vijeće. I Split ima nove izbore za gradonačelnika.

 

Pročitajte više