"Ako ovo Polančecu neće donijeti crveni karton, ne znam što hoće"

NIKOLA VULJANIĆ, saborski zastupnik HNS-a koji je uputio na nepravilnosti oko prodaje karlovačke mljekare KIM, za slučaj dokapitalizacije Istre d.d. kaže kako bi trebala biti posljednjim razlogom za davanje "crvenog kartona" Polančecu.

"Ako zbog ovoga neće dobiti crveni karton, onda ne znam zbog čega će drugog", započinje Vuljanić, koji je na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji kazao kako ministre koji sjede u Upravnom odboru HFP-a, Polančeca, Šukera, Kalmetu i Čobankovića zbog prodaje KIM-a ne bi trebalo samo smijeniti, nego i pritvoriti.

Podsjećamo, na javni natječaj za privatizaciju Istra d.d. u stečaju 2005. godine javila su se tri ponuđača, a stručne službe HFP-a ocijenile su da je sredstvo osiguranja ispunjenja obaveze ponuđene od ponuditelja Puljanka d.d. Pula (koja se među ostalima javila na natječaj), a koji nudi založno pravo na zajedničkim nekretninama društva, neprihvatljivo, dok su za druga dva ponuđača zaključili da su u prednosti. Više o svemu možete pročitati ovdje.

Unatoč tome, Damir Polančec potpisao je odluku o privatizaciji Istre u korist najslabijeg ponuđača - Puljanke d.d.

"Kada se detaljno pogleda, ova je situacija vrlo slična onoj koja se dogodila oko pokušaja privatizacije KIM-a", zaključuje Vuljanić, te dodaje kako je šokiran što se ovakve stvari još uvijek događaju u Hrvatskoj.

"Poznat je to scenarij kada se onaj koga je, ne znam kojom voljom, vjerojatno onom političkom, i vjerojatno netko iz Fonda, izabrao za kandidata, iako on i nije baš onaj pravi, nakon čega se traži nadopuna, pa dokapitalizacija, a sve na teret one firme koja se kupuje", kaže Vuljanić, te dodaje kako se hrvatska javnost ipak polako, s druge strane, sve više senzibilizira po tom pitanju.

"Postupak koji Fond radi je očito ustaljen i oni tenori koji se sad nalaze u ´pričuvi´ su to malo doveli do nekakvog ekstrema, ali i ovo što sam predsjednik Fonda sada radi, a on kaže da sada sve sam potpisuje, nije puno različito od onoga što su radili tenori", zaključuje Vuljanić.

Linić: Prodaja Istre je privatizacija na stari HDZ-ovski način

Predsjednik Izbornog stožera SDP-a Slavko Linić, kaže kako je Polančec 2005. godine izvršio privatizaciju Istre d.d. na način da ju je prodao Puljanki koja nije imala adekvatna jamstva.

KIM najbolje objašnjava Polančecov način rada, smatra nadalje Linić, te dodaje kako se tu radi o "privatizaciji na stari HDZ-ovski način".

"Točno se vidi tko je odgovoran i za ovaj cirkus oko Maestra, odgovornost se prebacuje na stručne odbore, a prava je odgovornost na Upravnom odboru. Stručni odbor je taj koji daje svoj prijedlog o nečemu, Uprava je ta koja donosi odluke", zaključuje Linić.

DC: Akcijom Maestro željelo se prikriti puno veći kriminal

Povodom najnovije afere u Fondu za privatizaciju, privatizacije Istre d.d. oglasio se i DC koji u priopćenju ističe da je sad više nego jasno da se akcijom Maestro željelo prikriti puno veći kriminal.

U priopćenju koje potpisuje predsjednica Vesna Škare Ožbolt, DC traži od Vlade da odmah na prvu jesensku sjednicu Sabora stavi kompletno poslovanje o radu i te izvješće o svim provedenim privatizacijama za sve četiri godine mandata ove Vlade. "Vladu na takvo podnošenje izvješća obvezuje i zakon. Javnost mora saznati što se u HFP-u radilo i po kojim kriterijima se prodavala imovina države" - smatraju u DC-u.

"Još jedna afera Upravnog odbora HFP-a, pod ravnanjem Damira Polančeca oko privatizacije Istre pokazuje da nisu samo direktori u Fondu radili nezakonitosti već su se i sami ministri i potpredsjednik Vlade upetljali u privatizacijske manipulacije. Istra je prodana tvrtki koja je po mišljenju samih stručnjaka iz Fonda za privatizaciju, dala najslabiju ponudu. Očigledno je da način privatizacije KIM-a, nije bio izuzetak, već nastavak dobro uhodane privatizacijske prakse HDZ-a." - dodaje se u priopćenju u kojem se od Vlade traži i da objavi koliko je Upravni odbor na čelu sa Damirom Polančecom donio odluka koji su bili u suprotnosti sa preporukama stručnih tijela Fonda.

B.S.

Pročitajte više