Ako Polančec sutra ne reagira, slijedi rasprodaja Otoka znanja

SUTRA ističe rok privremene mjere zabrane raspolaganja nekretninama Hotela Koločep, a koju je podnio Hrvatski fond za privatizaciju na dubrovačkom Trgovačkom sudu.  Fond je, naime, tako htio zaštiti preprodaju dijela nekretnina koji su trebali biti prodani tvrtki Chadelus d.o.o. iz Splita. Ukoliko Fond u zadanom roku ne podnese tužbu i tako opravda ishođenu dozvolu, skinut će se i zabrana.

HFP zaustavio (pre)prodaju Hotela Koločep

Otok znanja u moru optužbi Hrvatskog fonda za privatizaciju

Burna skupština ostavila Koločep u moru (ne)znanja

Prema bivšem partneru Otoka znanja Željku Markoti sumnje nema. Ukoliko šef HFP-a Damir Polančec sutra ne podigne tužbu, slijedi rasprodaja otoka. "Na osnovu dosadašnjeg uvida u poslovni i etički aspekt postupanja Siniše Grgića i Davora Lauca, gotovo da ne postoji dilema kako bi isti postupili u slučaju skidanja sudske zabrane raspolaganja nekretninama. Siguran sam kako će gospodin Duvnjak i gospodin Polančec napraviti jedini ispravan potez.", smatra Markota.

Nastoje izigrati partnera i državu

Prema mišljenju Markote, Grgić i Lauc već dugo pokušavaju prenijeti nekretnine Hotela Koločep d.d. na treće osobe i tako izigrati njega kao partnera i državu od koje je Ustanova Otok Znanja navedene hotele otkupila uz točno određene uvjete. Uvjeti se sastoje od obveze daljnjih ulaganja u nekretnine u vlasništvu Hotela Koločep u iznosu od 200 milijuna kuna tijekom sljedećih pet godina.

S druge strane, Davor Lauc na nedavno održanoj Skupštini Hotela Koločep, najavio je skidanje zabrane raspolaganja nekretninama do koje je došlo "jer je HFP bio isprovociran pritiscima i provokacijama bivšeg partnera Markote, koji su urodili plodom". Također, Lauc je najavio i podizanje tužbe protiv svog bivšeg poslovnog partnera Markote. 

No, biti će zanimljivo vidjeti sljedeći Polančecov potez. Naime, HFP je zaprijetio i podizanjem tužbe zbog naknade štete, te povratak Koločepa državi. Najzanimljivije je kako je Fond od Otoka znanja zatražio i dodatne bankarske garancije o ulaganjima koja su obavezna, budući se nalaze u kupoprodajnom ugovoru. Garancije još nisu stigle, a čini se da je i upitno trenutno poslovanje.   

Sumnjivo financiranje Otoka znanja

"Otok Znanja iz meni nepoznatih i nedostupnih izvora servisira dio ugovornih obveza prema banci kreditoru. S obzirom da su Zakonom o ustanovama i Ugovorom o osnivanju ustanove Otok Znanja definirani izvori financiranja ustanove, a prema mojim saznanjima ustanova Otok Znanja nema tih izvora financiranja, postavlja se pitanje legalnosti konkretnih izvora i sredstava financiranja ustanove Otok Znanja", zaključuje Markota dodajući kako ne zna kako će Ustanova ishoditi dodatna bankovna jamstva.

Prema Laucu problema nema. "Hotel je trenutno u fazi rekonstruiranja i nema govora o preprodaji. Nakon što Markota više nije naš partner, stvoreni su svi uvjeti za normalno poslovanje", kazao je Lauc na prije dva dana održanoj Skupštini.

I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više