Ako se ne reagira na vrijeme, uhođenje najčešće završava ubojstvom, pokazalo istraživanje

Foto: 123rf

AKO SE ne reagira kada je određena osoba žrtva uhođenja, situacija bi mogla eskalirati do pojačanog nasilja ili čak ubojstva, pokazalo je novo istraživanje.


Istraživanje je obuhvatilo ubojstva 350 žrtava te je otkriveno kako je uhođenje prethodilo ubojstvima 94 posto žrtava. Prikrivena aktivnost, poput povremenog, prikrivenog promatranja je zabilježena kod 63 posto žrtava ubojstva.

Eskalacija "zabrinjavajućeg ponašanja" je zabilježena u 79 posto slučajeva, piše SkyNews.

Opsesivno, fiksirano ponašanje

Voditeljica istraživanja, Jane Monckton Smith, je bivša policajka koja je danas kriminolog i komentirala je rezultate.

"Gotovo svaki slučaj koji smo istraživali imao je primjere opsesivnog, fiksiranog ponašanja koje karakterizira uhođenje. Nažalost, prekasno je za žene i djecu koji su bili predmet našeg istraživanja, ali moramo im odati počast tako što ćemo djelovati ranije, kada uhode pokažu ovakvo ponašanje, umjesto da čekamo eskalaciju ponašanja koja može imati tako duboke i tragične posljedice", poručila je.

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji, a naručeno je od strane zaklade koja vodi nacionalnu liniju za pomoć osobama koje netko uhodi.

Zaklada poziva sudove da priznaju uhođene kao širi problem i obrazac ponašanja.

Voditeljica zaklade, Rachel Griffin, poručila kako je uhođenje opsesija koja se može povećati u riziku i jačini i zbog koje se mora rano intervenirati

 

Pročitajte više