Ako Vlada do 24. siječnja ne povuče ZOR, sindikati idu u prvi opći štrajk

PET SINDIKLANIH središnjica zatražilo je danas od Vlade da najkasnije do 24. siječnja povuče iz procedure prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) ili će organizirati prosvjedne akcije, uključujući i opći štrajk.

Čelnici sindikalnih središnjica zahtijevaju da na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, koja je zakazana za 24. siječnja, dođe i predsjednik Vlade Ivica Račan.

Radi protivljenja prijedlogu izmjena ZOR-a, kojim se smanjuju radnička prava, sindikati su spremni na sve oblike sindikalne borbe.

U to je uključena i mogućnost općeg štrajka sa središnjim prosvjedom na Markovu trgu u Zagrebu, pa je stoga danas ustrojen štrajkaški odbor sastavljen od predstavnika svih sindikalnih središnjica.

Sindikati se posebice protive predloženom smanjivanju otpremnina, skraćivanju otkaznih rokova, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme i povećanju broja zaposlenih kod malog poslodavca (koji mogu lakše dobiti otkaz).

Sindikalni čelnici su s današnje zajedničke konferencije za novinare pozvali hrvatsko radništvo na organizirani otpor izmjenama ZOR-a.

´Zbog radništva i budućnosti naše djece sindikati ne smiju dozvoliti Vladi da progura takav zakon´, ustvrdio je zamjenik predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ivan Tomac.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da se izmjenama ZOR-a na dugi rok određuje sudbina radničkih prava, pa je sindikalno zajedništvo oko toga pitanja najvažnija stvar otkad u Hrvatskoj postoje sindikalne središnjice.

Vlada radi pod pritiskom MMF-a, ustvrdio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst optuživši Vladu da je postala ´grobar radničkih prava´.

Čelnici sindikalnih središnjica također su zaprijetili da neće sudjelovati na sastancima socijalnih partnera dok Vlada ne odustane od najavljenih izmjena ZOR-a.


Pročitajte više