Aktivirala se cijela fronta. Kreće nova faza rata

Foto: Profimedia, EPA

VEĆ tjednima ukrajinska vojska izvodi "oblikovanje" ili taktičke operacije oko goleme linije fronta od 1600 kilometara, koja se proteže od juga do sjeveroistoka zemlje. 

Cilj ovih akcija je uništiti ruski vojni potencijal. Ukrajinske jedinice koristile su jurišne dronove za uništavanje neprijateljskih tenkova i položaja u noćnim misijama. Bilo je i dugoročnih napada na skladišta oružja i goriva. Kijev je koristio i britanske rakete Storm Shadow kako bi gađao istočne gradove poput Luhanska te okupirane luke Mariupolj i Berdjansk.

Je li počela ukrajinska protuofenziva?

Čini se da jest, piše Guardian. Izgleda da je ukrajinska vojska jučer navečer napredovala u nekoliko smjerova, a pojavila su se izvješća o značajnoj eskalaciji borbi duž bojišnice u regijama Donjecka i Zaporižje. 

Međutim, ukrajinski dužnosnici nisu potvrdili da je protuofenziva, koja je planirana mjesecima, zapravo započela. Ukrajinska vlada umjesto toga naglašava potrebu za operativnom tajnošću. Tijekom vikenda ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je video na kojem se vide vojnici koji stavljaju prste na usta. Reznikov je citirao Depeche Mode: "Riječi su vrlo nepotrebne. Mogu samo naškoditi."

 

Ukrajinski zapovjednici kažu da se termin protuofenziva pretjerano koristi. Umjesto toga govore o "proljetno-ljetnoj vojnoj kampanji", koja će se protezati do rujna, a vjerojatno i dalje. Čini se da je ova kampanja ušla u novu aktivnu fazu, no još je rano za predviđanja o tome hoće li biti uspješna. 

Ukrajinske oružane snage naizgled su pokrenule probne napade u pokušaju da pronađu slabosti i probiju ruske linije. Glavni pritisak tek slijedi. Strateški cilj Kijeva je presjeći ruski kopneni koridor na jugu Ukrajine. To znači odvajanje okupiranih dijelova istočnog Donbasa od Krima i regija Zaporižja i Hersona, duž lijeve obale rijeke Dnjepar.

Gdje se vode borbe?

Prema ruskim vojnim blogerima, Ukrajina je tijekom noći pokrenula napad zapadno od grada Vuhledara, a blizu administrativne granice između pokrajina Donjeck i Zaporižja. Aleksander Hodakovski, čelnik promoskovskog bataljuna Vostok, rekao je da su ukrajinski vojnici osvojili južni okrug Donjecka Velika Novosilka. Čak 10 ukrajinskih oklopnih vozila napredovalo je prema selima Zlatna Niva i Novodonjeckoje, izvijestio je i dodao da je dosad Ukrajina bila uspješna. Drugi prokremaljski blogeri sugerirali su da je Ukrajina napravila mali "klin" u postojećoj bojišnici.

Hodakovski je rekao da su ruske bespilotne letjelice jučer otkrile oko 30 ukrajinskih borbenih vozila u obližnjem području. No kazao je da "zbog ograničenih mogućnosti" Rusi nisu mogli utvrditi kuda su ukrajinski vojnici planirali krenuti naprijed. "Kao rezultat toga ukrajinska udarna skupina stigla je do crte napada gotovo neprimijećena. Tradicionalnim slamanjem ruskih komunikacija neprijatelj nas je uspio dovesti u težak položaj. Situacija se razvija", napisao je na Telegramu. Ministarstvo obrane u Moskvi tvrdi da je osujetilo "veliku ofenzivu" odbijajući napredovanje dviju ukrajinskih brigada. Dodaje da su ubijene stotine ukrajinskih vojnika.

U isto vrijeme čini se da su ukrajinski vojnici ponovno zauzeli teritorij u blizini grada Bahmuta, gdje borbe bjesne mjesecima. Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke skupine Wagner koja je predvodila ruski napad, rekao je da ukrajinske snage sada kontroliraju Berhivku, sjeverno od Bahmuta. Nazvao je razvoj događaja "sramotom". Bilo je naznaka da je Ukrajina izvodila protunapade manjih razmjera u regiji Zaporižja. Ruski vojni blogeri rekli su da ukrajinske trupe žele napredovati u blizini Male Tokmačke, manje od 50 kilometara jugoistočno od grada Guljajpolja, koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Koliko je jaka obrana Rusije?

Linija fronta uglavnom je nepromijenjena od studenog 2022., kada je Ukrajina izvela uspješne protunapade oslobodivši južni grad Herson i gotovo cijelu Harkivsku oblast na sjeveroistoku. Od tada se Rusija ukopava. Cilj joj je zadržati teritorij koji je zauzela prošle godine u prvim tjednima invazije. Inženjeri su izgradili neke od najopsežnijih utvrda na svijetu u zadnjih nekoliko desetljeća, tvrdi britansko ministarstvo obrane. Satelitske fotografije pokazuju vijugave linije rovova duž crte bojišta.

Izgrađeni su ne samo na jugu Ukrajine već i na okupiranom Krimu.

Ukrajinskim vojnicima neće biti lako probiti se. Postoje najmanje tri ruske obrambene linije, udaljene nekoliko kilometara. One uključuju 5 metara široke i 3 metra duboke protutenkovske jarke i "zmajeve zube" - piramidalne betonske blokove dizajnirane za usporavanje napredovanja vojnih vozila. Rusi su opsežno minirali cijelu liniju bojišnice i postavili plutajuće mine u rijeku Dnjepar kako bi spriječili Ukrajince da prijeđu s oslobođene desne obale.

Rijeka je sama po sebi ogromna geografska prepreka. "Mine su velik rizik za nas", rekao je prošli mjesec ukrajinski zapovjednik Roman Kostenko dodavši da će ukrajinskom pješaštvu biti lakše napredovati na istoku, gdje Rusija ima veći broj snaga, ali manji broj mina.

Kolika je snaga ukrajinskih oružanih snaga?

Ukrajina je pripremala impresivnu vojnu silu uoči protuofenzive. Prema dokumentima Pentagona koji su procurili, oformljeno je 12 novih brigada koje se sastoje od oko 60.000 vojnika. Devet brigada je navodno opremljeno glavnim borbenim tenkovima koje su isporučili zapadni saveznici Ukrajine. Oni uključuju tenkove Challenger 2, koje je poslao London.

Njemačka je isporučila tenkove Leopard 2 i borbena vozila pješaštva Marder. Američki Strykeri i Cougari otpremljeni su diskretno u Kijev. U pripremi za napad tisuće ukrajinskih vojnika i tenkovskih posada obučavane su u Velikoj Britaniji i drugdje.

Nakon 15 mjeseci rata Rusija još uvijek ima veću vojsku i velike zalihe projektila i streljiva. Procjena Pentagona koja je procurila u proljeće tvrdi da se ukrajinska vojska suočila sa značajnim "nedostacima u stvaranju snaga i njihovom održavanju". Upozorava se da bi ukrajinska operacija za oslobađanje teritorija mogla rezultirati samo "skromnim teritorijalnim dobicima".

Pročitajte više