Aktivisti prosvjedovali protiv sječe šume u Novom Sadu. Došlo do sukoba s policijom

TROJE aktivista privedeno je u sukobu prosvjednika sa stotinjak policajaca za razbijanje demonstracija koji su osiguravali radove na sječi 140 stabala u novosadskom priobalnom dijelu grada Šodroš i Kamenička ada, javljaju danas lokalni mediji u Vojvodini.

"Stotinjak policajaca jutros oko šest sati, u opremi za razbijanje demonstracija, pojavilo se na Šodrošu gdje radnici obaraju stabla, a čemu se aktivisti protive", objavio je portal Autonomija.info. Sječu stabala koja su staništa zaštićenih vrsta ptica, flore i faune, započeli su u četvrtak radnici javnog poduzeća "Vojvodina šume" uz asistenciju velikog broja policajaca koji su uz uporabu fizičke sile aktivistima branili prilazak drvosječama.

"Strojevi su na naftu i opravdano sumnjamo na onečišćenje"

Šodroš i Kamenička ada, šumom i vegetacijom obrasli južni dijelovi grada nalaze se na trasi buduće zaobilaznice oko Novoga Sada zbog koje se gradi novi, četvrti most preko Dunava, dug 2.4 kilometra s vijaduktom.

Posao izgradnje mosta pripao je kineskoj kompaniji China Road And Bridge Corporation (CRBC) i u javnosti je predstavljen kao nacionalno važan projekt te ima potporu gradskih i državnih vlasti. Tome se međutim protive građanske i ekološke organizacije te oporbene stranke u Novome Sadu koje ističu da je područje Šodroša i Kameničke ade ekološki koridor.

"Imamo onu minimalnu zaštitu staništa strogo zaštićenih vrsta koje izlazi na otvoreni Dunav, a to je u neposrednoj blizini. Strojevi kojima se obavljaju radovi stari su i na naftni pogon te opravdano sumnjamo da izazivaju onečišćenje", rekla je za portal 021.rs aktivistkinja Danijela Stojković iz organizacije Svijet i Dunav.

Aktivisti podnijeli ustavnu tužbu

Aktivisti su podnijeli ustavnu tužbu, kaznene prijave te službenu tužbu Konvenciji Vijeća Europe zbog izgradnje mosta, a na temelju Bernske konvencije koja definira očuvanje europske divlje flore, faune i prirodnih staništa kao što je Šodroš.

U trenutku kada sukob zbog uništavanja prirode doseže vrhunac, prenose gradski mediji, Europski institut za šume proglasio je Novi Sad za ovogodišnjeg nositelja priznanja Europski grad šuma.

"Nevjerojatno je da se počinje sa sječom posljednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada priopćila da je ovogodišnji nositelj priznanja za Europski grad šuma upravo Novi Sad", prenose mediji stajalište ekoloških aktivista.

Prema nedavnom istraživanju Mreže Pošumimo Vojvodinu, navodi portal 021.rs, Novi Sad je na devetom mjestu po površini šuma u hektarima, a na 12. po intenzitetu šumovitosti, i to u najmanje pošumljenoj regiji u Europi – Vojvodini.

Postavlja se pitanje čime je prijestolnica Vojvodine zaslužila ovu titulu, navode na portalu i dodaju da na službenoj internetskoj prezentaciji Europskog instituta za šume nije navedeno detaljno obrazloženje zašto je Novi Sad "grad šuma".

Nositelj titule prethodne godine bila je Barcelona, a razlozi zbog kojih je taj španjolski grad bio izabran detaljno su objašnjeni na mrežnoj stranici Instituta, zaključuje 021.rs.

Pročitajte više