Aktivisti o krčenju šume u Puli: Zoričićeva izjava da se radi sve po zakonu je obmana

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Predstavnica grupe građana Walter Nataša Medančić optužila je pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića da obmanjuje javnost tvrdeći da "investitor i izvođač radova na nogometnom igralištu na Valkanama prilikom krčenja šume nisu prekršili zakon".

"Tvrdnje gradonačelnika o legalnosti radova su neistinite i skandalozne. Raspolažemo rješenjem Istarske županije o krčenju šume koje Zoričić spominje kao validno, premda se u njemu jasno navodi da su za to potrebne doznake koje se mogu izdati pod posebnim uvjetima, a jedan je od glavnih uvjeta da moraju biti riješeni imovinsko-pravni odnosi", rekla je Medančić.

"Zoričićeva izjava da se radi sve po zakonu je obmana i populizam"

Ustvrdivši kako taj uvjet nije ispunjen, Zoričićevu izjavu da se na Valkanama sve radi po zakonu ocijenila je obmanom i populizmom te je u ime grupe građana Walter zatražila da se objave ime i rješenje inspektora koji je obavio izvid na gradilištu igrališta na Valkanama.

"Zakon je važeći i za Državni inspektorat, pa ako je netko dao pozitivan nalaz, tražimo da se obavi nadzor Inspektorata i dotičnog inspektora", poručila je Medančić.

Podsjetila je kako je parcela na kojoj se gradi nogometno igralište u šumarsko-gospodarskoj osnovi pa se za takve parcele za krčenje i rušenje stabala mora izdati doznaka, a u konkretnom slučaju to nije učinjeno.

"Da je sve bilo po zakonu, policija i zaštitari bi nakon tri mjeseca već odavno maknuli aktiviste"

Kaže kako raspolažu informacijom da je Grad Pula pokušao angažirati privatnu tvrtku iz Ogulina, no ona je odustala od toga kada se uvjerila da nisu ispunjeni posebni uvjeti.

Osim toga, ističe Medančić, da je sve bilo po zakonu, policija i zaštitari bi nakon tri mjeseca već odavno maknuli aktiviste ispred tih stabala i ne bi dozvolili da budu na gradilištu.  

Kako je počeo sukob oko gradilišta na Valkanama?

Sukob oko gradilišta na Valkanama počeo je nakon što je Nogometni klub Uljanik ostao bez pomoćnog terena zbog gradnje gradskog bazena pa je Grad Pula odlučio, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, izgraditi novi teren i prateće svlačionice na Valkanama.

Ugovor o donaciji travnjaka s HNS-om potpisan je u rujnu prošle godine, nakon čega je započeo projekt kojim će se omladinskom pogonu NK Uljanika i drugim pulskim nogometnim školama osigurati mjesto za treniranje.

Pročitajte više