Aktivistici Nevi Tölle dodijeljena nagrada Vijeća Europe Raoul Wallenberg

Foto: Vijeće Europe

Suosnivačici Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) i aktivistkinji Nevi Tölle dodijeljena je nagrada Vijeća Europe Raoul Wallenberg u Strasbourgu kao priznanje njezinoj ulozi u pružanju pomoći ženama koje su preživjele nasilje, objavio je AŽKZ.

Osim pružanja izravne potpore ženama koje su preživjele nasilje, Neva Tölle radila je na promicanju uvođenja zakonodavnih izmjena kao što su priznavanje zločina femicida, strože kaznene politike i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

"Smatram se privilegiranom što sam imala priliku biti s ženama koje su preživjele nasilje, slušati njihove priče i svjedočiti njihovoj nevjerojatnoj hrabrosti. To nije samo priznanje prošlih napora, već i obaveza za budućnost. Nastavit ću se boriti za ljudska prava žena, promicati pravdu i sigurnost te zajedno s vama graditi društvo u kojem nasilje nad ženama nema mjesta”, izjavila je Tölle

AŽKZ ističe kako je Europski sud za ljudska prava 2020. u predmetu Tölle protiv Hrvatske prepoznao važnost njenog rada u borbi protiv nasilja prema ženama te da joj je Grad Zagreb 2022. dodijelio Nagradu Grada Zagreba.

Na svečanosti dodjele nagrada, glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je Neva Tölle tijekom godina doživjela razne prijetnje i prepreke, no unatoč tome pomogla je onima kojima je to najpotrebnije. 

Nagrada je nazvana po švedskom diplomatu Raoulu Wallenbergu koji je iskoristio svoj status kako bi spasio desetke tisuća Židova od holokausta te je stoga bio uhućen 17. siječnja 1945. u Budimpešti. 

Ocjenjivački sud sastoji se od šest neovisnih osoba s priznatom moralnom ulogom u području ljudskih prava i humanitarne pomoći, koje imenuju glavni tajnik Vijeća Europe, švedsko Ministarstvo vanjskih poslova, općina Budimpešta, Institut Raoul Wallenberg u Lundu, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i obitelj Raoul Wallenberg.

Pročitajte više