Aktivni za inkluziju - doprinos ostvarivanju prava na rad osoba s invaliditetom

Foto: PR

„IMAM pravo raditi i zarađivati za život!“  Danijel Š.

„Kada tražim posao ne smije me se diskriminirati!“  Marko Š.

„Ja imam pravo raditi!“  Dora G.

...poruke su osoba s intelektualnim teškoćama, kojima žele potaknuti svijest građana i poslodavaca o njihovim radnim kapacitetima, mogućnostima i važnosti uključivanja u radne procese i ostvarivanju prava na rad. Podsjetimo se da je pravo na rad jedno od osnovnih ljudskih prava, kao i osnovna potreba svakog čovjeka, iako je još uvijek uvelike nedostupan velikom broju osoba s intelektualnim teškoćama, a koje su uz odgovarajuću podršku sposobne i spremne raditi! 

Da su osobe s intelektualnim teškoćama sposobne i  spremne raditi dokazuje i petnaestogodišnja suradnja Centra za inkluzivne radne aktivnosti s društveno odgovornim poslodavcima kao što su Alca Zagreb d.o.o., Bauhaus Zagreb k.d., Beeping WEB d.o.o., Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o., dm-drogerie markt d.o.o.,  Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., MMV FROG d.o.o – Žabac food outlet, K-index d.o.o., Sedam IT d.o.o kroz program radnih aktivnosti uz podršku radnog asistenta. Ovim programom osobe s intelektualnim teškoćama dobivaju priliku za uključivanje u radnu sredinu, pružena im je mogućnost da postanu kompetentni radnici i ostvare se u svijetu rada  te se direktno senzibilizira zajednica o važnosti inkluzivnog društva, kao i o vrijednostima i mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama. Prema iskustvima svih poslodavaca, dokazali su se kao pouzdani, vrijedni i lojalni radnici koji se vrlo efikasno integriraju u postojeće radne timove te su odlično prihvaćeni od radnih kolega. 

Poslodavci koje žele pratiti ovaj pozitivan primjer naših partnera te žele postati društveno odgovorni poslodavci, uključivanjem osobe s invaliditetom u redovnu radnu sredinu mogu to i postati! Time marginaliziranim i teško zapošljivim osobama omogućuju uključivanje u zajednicu, podižu kvalitetu njihova života, a istodobno senzibiliziraju društvo i potiču pristup da je svaki pojedinac vrijedan i važan član zajednice. Nešto više o iskustvu rada osoba s intelektualnim teškoćama kao i društveno odgovornih poslodavaca, koji su im pružili priliku za rad, možete pogledati i u videu.

Centar za inkluzivne radne aktivnosti kao nositelj, projekt „Aktivni za inkluziju!“ provodi u partnerstvu s Centrom za inkluziju Pakrac-Lipik i Udrugom za promicanje inkluzije na području Grada Zagreba, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije. Projektnim aktivnostima doprinosi se građanskom sudjelovanju, socijalnoj koheziji, razvoju humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva, koje je uključivo i otvorenije za svoje sugrađane s intelektualnim teškoćama.  

U okviru projekta  oformljena je i istoimena neformalna mreža. Važnost umrežavanja i aktivnog djelovanja radi promicanja i zagovaranja interesa i prava osoba s intelektualnim teškoćama prepoznali su Društvo za istraživanje i potporu iz Rijeke, LATICA – Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem »Golubica« Vukovar i Udruga savjetovališta »Uz tebe sam« iz Varaždina. Ove udruge u suradnji s partnerskim organizacijama, doprinose senzibilizaciji javnosti i poslodavaca o važnosti ostvarivanja prava na rad osoba s intelektualnim teškoćama!

Projekt „Aktivni za inkluziju“ je podržan s 14.733,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, a provodi se u razdoblju od 01.10.2021. - 31.03.2022.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za inkluzivne radne aktivnosti i ne održava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Pročitajte više