Al Džafari glavni kandidat za iračkog premijera

Glavni irački šijitski savez imenovao je u utorak Ibrahima al Džafarija svojim kandidatom za položaj premijera u novoj vladi, što znači da će on vjerojatno i biti izabran na tu dužnost, javljaju agencije.

Konkurenciju al Džafariju, šijitu i čelniku Islamske stranke Dawa, predstavljao je šef Iračkog nacionalnog kongresa Ahmed Šalabi. Međutim, on je povukao svoju kandidaturu i 140 članova Ujedinjenog iračkog saveza jednoglasno je podržalo al Džafarija kao kandidata za položaj premijera, javlja Reuters.

"Ostao je samo al Džafari", potvrdio je za agenciju France Presse visoki dužnosnik Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (CSRII).

Al Džafariju konkurenciju još uvijek predstavlja privremeni irački premijer Iyad Allawi, no njegova je lista na izborima održanima 30. siječnja osvojila samo 14 posto glasova, za razliku od Ujedinjenog iračkog saveza koji je osvojio 48 posto glasova i većinu zastupničkih mandata u novom parlamentu.

Kako javlja agencija Deutsche Presse (dpa), nacionalna prijelazna skupština najprije će izabrati svoga predsjednika i njegova dva zamjenika. To tročlano tijelo će nakon toga dobiti dva tjedna da jednoglasno donese odluku o tome tko će naslijediti Allawija na mjestu premijera.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više