KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Aladrović: Oporavak će biti puno nagliji u odnosu na krizu 2008. godine

U HRT-ovoj Temi dana gostovali su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago. 

Bago kaže kako Hrvatska po izvozu nije daleko od prosjeka u Europskoj uniji - jasno, ako izuzmemo Njemačku. 

"Istina, malo smo ispod, što znači da moramo još raditi da proširimo svijest o tome da je jedino izvoz za zemlje naše veličine nešto što nam garantira opstojnost", rekao je Bago dodavši da su izvoznici mozak cijelog hrvatskog gospodarstva. 

Apsolutni iznosi BDP-a

Aladrović je rekao da su hrvatski izvoznici prvi osjetili udar koronakrize, ali i da je vlada od početka pružila ruku podrške svim poduzetnicima koji su se našli u teškoćama.

"Predviđamo za Republiku Hrvatsku da 2022. izađemo apsolutno, s apsolutnim iznosima BDP-a koje smo imali na razini 2019.", rekao je Aladrović. Procjenjuje kako će doći do puno naglijeg oporavka u odnosu na krizu 2008. godine. 

"Sredstva koja ćemo konzumirati do kraja godine i dio sredstava koji smo ranije konzumirali - izvori sredstava su u europskim fondovima. S europskim novcem snažimo hrvatsko gospodarstvo i činimo jakom njegovu izvoznu komponentu", zaključio je Aladrović. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više