Albanski premijer Fatos Nano: Albanija u EU 2014.

Albanija se "nada da će 2005. potpisati sporazum o stabilizaciji i udruživanju s Europskom unijom i prijamu u EU 2014." zajedno s drugim zemljama na Balkanu, izjavio je albanski premijer Fatos Nano u srijedu u Parizu. L

Albanija je trebala potpisati sporazum 2004., no više europskih institucija kritiziralo je slab napretka Tirane, posebice u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Drugi neophodni uvjet za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji je, prema EU, organiziranje parlamentarnih izbora (predviđenih najkasnije u srpnju) prema europskim normama.

"Europska unija razvija se i danas je sklonija primanju novih članica. Godine 2014. proslavit će se 25. obljetnica pada Berlinskog zida, koji se čini odabranim datumom za novo širenje", ocijenio je Nano, koji se u srijedu susreće s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom te u četvrtak s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Albanski premijer ustvrdio je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije pojačana prošle godine, s usvajanjem novih antimafijaških zakonskih propisa i čišćenja unutar policije u okviru kojeg je 600 časnika predano sudu.

Kosovo, čiji konačni status mora biti predmetom međunarodnih pregovora ove godine, mora postati "nezavisna država", istaknuo je albanski premijer želeći zasad promjenu vodstva te pokrajine pod mandatom UN-a od 1999. godine.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više