Tko je Alex Jones? Lažljivac, prevarant i teoretičar zavjera koji je za HTV relevantan izvor

Screenshot: YouTube

ALEX Jones jedan je od najpopularnijih teoretičara zavjere u SAD-u i jedan od najmarljivijih proizvođača lažnih vijesti koje raspačava preko svojeg portala InfoWars, a ujedno je redovit izvor informacija američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Niti jedan ozbiljan novinar na svijetu ili ozbiljna medijska kuća se ne bi pozivali na Jonesov InfoWars kao relevantan izvor informacija, no to očito ne vrijedi za HTV i njihovu ultrakatolički orijentiranu novinarku Karolinu Vidović-Krišto.

>> Karolina Vidović Krišto na HRT-u gadila antifašizam, pozvala se na portal poznat po širenju laži

Tko je zapravo najveći širitelj lažnih vijesti u Americi, kod kojega je u emisiji rado gostovao i Trump prije nego je postao predsjednik? Alexander Emmerick Jones rođen je 1974. u Teksasa. Studirao je u Austinu, a ključan utjecaj na njega izvršila je knjiga ‘None Dare Call It Conspiracy’ Garyja Allena, svojedobno popularnog teoretičara zavjera, ali i žestokog konzervativca i rasista. Jones je 1996. pokrenuo emisiju na lokalnom radiju, u kojoj je širio razne teorije zavjere, poput one da je bombaški napad na zgradu u Oklahoma Cityju zapravo djelo američke vlade, koja time želi umanjiti prava saveznih država.

Cijeli niz suludih teorija


U međuvremenu je niz gluposti koje je plasirao u eter toliko narastao, pa vrijedi izdvojiti tek nekoliko reprezentativnih: pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, Massachusetts, u kojoj je ubijeno 20 učenika, uopće nije dogodila; nije bilo ni američkog spuštanja na površinu Mjeseca, no zato postoji plan da Federal Emergency Management Agency (FEMA), potrpa Amerikance u konc-logore; Barack Obama i Hillary Clinton doslovno su ‘demoni iz pakla’, a Clinton upetljana u tajnu mrežu pedofila koji imaju stožer u jednoj pizzeriji u Washingtonu, u čijem podrumu se muče djeca.


Jones se politički definira kao libertarijanac i paleokonzervativac, a svojim luđačkim nastupima - tijekom kojih je znao kidati odjeću sa sebe, vrištati, plakati itd. - privlači i značajno mlađu publiku od uobičajenih republikanskih radijskih brbljavaca. Njegova velika popularnost je rezultat i njegove sveprisutnosti online, od portala InfoWars - s pamtljivim sloganom ‘Vodi se rat protiv vašeg uma!’ - pa do redovitog emitiranja na Facebooku.


Iz kuhinje Alexa Jonesa je došla i ni s čime dokazana tvrdnja da je na američkim predsjedničkim izborima glasalo tri milijuna ilegalnih glasača, što je onda višekratno ponavljao i Trump. Sve to se itekako isplati voditelju koji godišnje preko svojih emisija i internetskih stranica zaradi oko 10 milijuna dolara.

No, nedavno se prilično uvjerljivo razotkrio zbog svoje brakorazvodne parnice. Naime, u borbi za skrbništvo nad djecom koje je dobio u braku s bivšom suprugom Kelly, Alex Jones je instruirao svojeg odvjetnika da ustvrdi kako poznati tvorac lažnih vijesti “samo igra jedan fiktivni lik”, te da je sve što on radi zapravo u području “umjetnosti performansa”.

Ipak, za javnu televiziju HTV je taj osvjedočeni teoretičar zavjera i njegov portal InfoWars relevantan izvor informacija. Da nije tužno, bilo bi smiješno.
 

Pročitajte više