Alexandria Ocasio-Cortez tužena jer je blokirala kritičare na Twitteru

Alexandria Ocasio-Cortez Foto: EPA

NAJMLAĐA članica američkog Kongresa u povijesti, Alexandria Ocasio-Cortez, suočila se s tužbom zbog blokiranja ljudi na Twitteru.

Tužili su je bivši član skupštine države New York Dov Hikind i Joseph Saladino, YouTuber koji se kandidirao za Kongres.

Obojica su se pritom pozvali na ovotjednu presudu protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, prema kojoj je on prekršio zakon blokirajući kritičare na društvenim mrežama.

Tužitelji smatraju da se zakon treba odnositi na sve političare, pa ako Trumpu nije dopušteno blokirati ljude, to po njima ne bi smjela ni mlada političarka Demokratske stranke Alexandria Ocasio-Cortez, koju na Twitteru prati 4,7 milijuna ljudi.

Presuda protiv Trumpa

Sud u New Yorku u presudi protiv Trumpa zaključio je da je predsjednik kršio zakone o slobodi govora blokiranjem kritičara na Twitteru.

"Prvi amandman ne dozvoljava javnom dužnosniku koji koristi društvene medije za sve službene svrhe da isključi osobe iz inače otvorenog online dijaloga zato što su izrazili poglede s kojima se dužnosnik ne slaže", obrazložio je sud, kako prenosi BBC.

Hikind u tužbi navodi da ga je kongresnica blokirala kad je kritizirao nju i njene političke stavove. Pritom je naveo da je "kao čvrst zagovornik židovskih vrijednosti" bio blokiran "čisto zbog svog zagovaranja podrške židovskih vrijednosti i Izraela". Nedavno je Hikind kritizirao Ocasio-Cortez kad je na Twitteru napisala da američka vlada ima "koncentracijske logore" na granici s Meksikom. Alexandria Ocasio-Cortez je, naime, među mnogim kritičarima pritvora na američko-meksičkoj granici i tvrdi da se ljude tamo drži u skučenim i nehigijenskim uvjetima.

Pročitajte više