ALJASKA POVEĆAVA BROJ LOSOVA

Nastojeći povećati broj losova koje stanovnici love radi prehrane, Uprava za lovstvo odlučila je smaknuti vukove i preseliti smeđe i mrke medvjede iz područja površine 830 četvornih kilometara u unutrašnjosti Aljaske.

Nacionalna udruga za zaštitu životinja pozvala je turiste na bojkot ako država odobri program kontrole grabežljivaca. Odluka je sada u rukama predstojnika Uprave i guvernera Franka Murkowskog.

Četverogodišnjim planom predviđena je i privremena zabrana lova u području oko McGratha, 250 kilometara sjeverno od Anchoragea.

Cilj je povećati broj losova kako bi lovci mogli uloviti 130 do 150 životinja godišnje.

"To je naša ustavna obveza. Stanovnicima McGratha prekršena su prava, jer nemaju dovoljno hrane", izjavio je član Uprave Ted Spraker.

Predsjednica "Prijatelja životinja" Priscilla Feral rekla je da je "začuđena, ali ne i iznenađena" tom inicijativom. Poziv na bojkot pričekat će do guvernerove odluke, no Feral se nada da će turisti prisiliti Murowskog da odustane od nepoželjne odluke "koja bi bila sramotna za Aljasku".

Glasnogovornik Alijanse za zaštitu divljine Paul Joslin rekao je da se vlada pri procjeni životinjske populacije koristila zastarjelim podacima, te da novi podaci govore kako je broj losova stabilan, pa čak i da lagano raste. Upitao se i ne postoji li neki drugi način da se stanovništvu osigura dovoljno losova mesa za prehranu.

Pročitajte više