Al-Qaida preuzela odgovornost za bombaške napade u Istanbulu

U IZJAVI na islamističkoj stranici na internetu, koju je navodno objavila jedna ćelija al Qaide, terorističke mreže Osame bin Ladena, navodi se da je ta organizacija odgovorna za bombaške napade u četvrtak u Istanbulu u kojima je poginulo 27 osoba.

U izjavi Brigada Abu Hafz al-Masrija - skupine koja je ranije preuzela odgovornost i za napade na dvije sinagoge u Istanbulu prošle subote - navodi se da su cilj napada bili britanski interesi u Turskoj kako bi se "pomutio mir Britanije ... koja se bori protiv islama".

Izjava je objavljena na islamističkoj stranici Al Mujahidoun na internetu, na kojoj su i ranije objavljivane izjave al-Qaide.

U napadu u četvrtak poginuo je i britanski konzul u Istanbulu Roger Short, a uništena je i zgrada banke HSBC koja ima sjedište u Londonu.

"Pripadnici Brigada Abu Hafz al-Masrija ciljali su britanskog konzula, Rogera Shorta, zbog njegovog opsežnog iskustva u borbi protiv islama, i zbog toga što se on smatra glavnim kreatorom britanske politike u regiji", navodi se u izjavi na arapskom.

Slabo poznata skupina turskih islamista - Islamska fronta boraca velikog Orijenta - također je preuzela odgovornost za oba napada u Turskoj, u kojima je ubijeno najmanje 52 ljudi.

Pročitajte više