Alternativne osnovne škole nezadovoljne modelom financiranja

Alternativne osnovne škole iz Zagreba i Rijeke izrazile su danas na konfereciji za novinare u Zagrebu nezadovoljstvo modelom financiranja zbog kojega se, kako kažu, nalaze u katastrofalnom položaju.

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj u Osnovnoj waldorfskoj školi sv. Jurja u zagrebačkom Jakuševcu, sudjelovali su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Nenad Marković, te predstavnici roditelja djece koja pohađaju alternativne škole.

Predstavnici Osnovne waldorfske škole sv. Jurja rekli su da ih država sufinancira, ali u nedovoljnoj mjeri i neredovito te da to uvelike otežava njihov rad. Ravnateljica te škole Štefanija Pađen također je rekla da su na znatno veću susretljivost naišli u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanja i šport nego u Ministarstvu.

Ravnateljica Osnovne Montessori škole barunice Dede Vranyczany Narcisa Buczynski rekla je da je njihova škola prisiljena unajmiti poslovni prostor za mjesečni iznos od 35.000 kuna, te da će, iako školarina mjesečno iznosi 1750 kuna, možda morati zatvoriti školu.

Predstavnici waldorfske škole u Rijeci rekli su da su podnijeli ustavnu tužbu zbog diskriminacije škole. Alternativne škole smo pokrenuli jer ih država nije željela osnovati, a tu nije riječ o tržišnom pitanju, nego o ustavnom pravu na obrazovanje kakvo smatramo da je najbolje. Mi ne tražimo bogate roditelje, nego one koji žele drukčiji odgoj, rekli su predstavnici waldorfske škole.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Nenad Marković istaknuo je da je Ministarstvo otvoreno za razgovor i napomenuo da ni jedan problem u školstvu nije moguće lako, ni brzo riješiti.

U Hrvatskoj postoji 12 privatnih osnovnih škola koje se po zakonu financiraju na temelju kriterija koje može propisati ministar svake godine, kazao je Marković. Za financiranje škola presudna je konkurentnost, a njihova se privatna incijativa ne smije ograničavati, kazao je.

Naveo je kako će ove godine waldorfska škola sv. Jurja dobiti 304.848 kuna, što je, dodao je, dokaz da se hrvatska država i te kako brine o privatnim školama.



(Hina) xiluc yjn

Pročitajte više