ALZHEIMER: NOVE MOGUĆNOSTI U SPRJEČAVANJU NASTANKA BOLESTI

Promjene masti (lipida) u neuronima uzrok su degeneracije koja uzrokuje Alzheimerovu bolest, izjavili su istraživači koji se nadaju da će uskoro otkriti kako spriječiti nastanak bolesti.

Čini se da razina kolesterola i drugog lipida, ceramida, pokreće "neurodegenerativnu kaskadu" koja na koncu uništava neurone i dovodi do Alzheimerove bolesti, kažu istraživači koji su istraživanje predstavili u Seattleu (država Washington) na godišnjoj konferenciji Američke udruge za razvoj znanosti.

Rezultati usto navode na mišljenje da gomilanje tih lipida potiče nazočnost peptida beta-amiloida koji je glavni sastojak amiloidne tvari koja čini senilni plak. Zbog nazočnosti peptida gomilaju se kolesterol i ceramid koji pogubno djeluju na neurone.

Ovi rezultati omogućuju također da se rastumači zašto antioksidansi poput vitamina E mogu usporiti pojavu Alzheimera i pružaju nove mogućnosti u istraživanju.

"Iz našeg istraživanja proizlazi da bi se promjenom prehrane i lijekovima koji sprječavaju gomilanje ceramida i kolesterola mogao izbjeći proces koji dovodi do bolesti", kaže Mark Mattson, voditelj istraživanja.

"Zasad će rezultati istraživanja više pomoći u sprječavanju, nego u liječenju Alzheimera", dodao je Mattson, direktor laboratorija za neurologiju Nacionalnog instituta za starenje (NIA) koji je pod nadzorom američkih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH).

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više