Američka diplomatkinja: Zauzimat ćemo se za veća ženska prava u UN-u

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države pridružit će se UN-ovoj Skupini zemalja prijatelja za eliminaciju nasilja nad ženama i kćerima.

"Kada su žene uspješnije, zemlje su uspješnije", ustvrdila je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield. Ona je jučer govorila na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sudjelovanju žena u mirovnim procesima organiziranom prigodom Međunarodnog dana ženskih prava.

"Sjedinjene Države i administraciju predsjednika Bidena i duboko brine rodna ravnopravnost i osamostaljivanje žena i djevojaka u svijetu. Vjerujemo da kada su žene zaposlene i zemljama bolje ide", dodala je američka diplomatkinja.

Trump se protivio svojim saveznicima u nekim temama oko ženskih prava

UN-ova skupina kojoj će se pridružiti SAD je neformalna instanca osnovana prošle godine i okuplja nekoliko zemalja koje dijele slična stajališta po pitanju ženskih prava.

Pod administracijom republikanca Donalda Trumpa SAD se nekoliko puta suprotstavio svojim tradicionalnim saveznicima po pitanju žena, posebice prijetnjom vetom na njemački prijedlog teksta o seksualnim i reproduktivnim pravima u ratnim situacijama.

Diplomatkinja Thomas-Greenfield također je najavila da će američka potpredsjednica Kamala Harris održati govor 16. ožujka na 65. Odboru o statusu žena, što pokazuje važnost koju demokratska administracija pridaje toj temi. Taj događaj mobilizira svake godine u UN-u tisuće žena. Kao i prošle godine, i ove će sve biti održano virtualno zbog pandemije.

"Sjedinjene Države se vraćaju u UN. Mi čvrsto podržavamo program Žene, mir i sigurnost u Ujedinjenim narodima", zaključila je Linda Thomas-Greenfield.

Pročitajte više