AMERIČKA REZOLUCIJA O ICC-U NEĆE PROĆI BEZ PROTIVLJENJA

Američka rezolucija koja će produljiti imunitet američkih građana od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) suočit će se u četvrtak u Ujedinjenim narodima s otvorenim protivljenjem niza zemalja zagovornica Suda.

Američka rezolucija o kojoj će Vijeće sigurnosti glasovati u četvrtak produljit će izuzeće od progona ICC-a za osoblje UN-ovih mirovnih operacija iz onih zemalja koje nisu ratificirale statut Suda.

Očekuje se da će rezolucija proći glasovanje u Vijeću sigurnosti, ali i da će Njemačka, a možda i Francuska, biti uzdržane. Španjolska i Velika Britanija, mada su ratificirale sporazum o ICC-u, će, kako se očekuje, podržati američku rezoluciju.

Sjedinjene Države ipak neće glatko proći jer je na zahtjev Kanade, Novog Zelanda, Jordana, Liechtensteina i Švicarske, snažnih zagovornica ICC-a, predviđeno da Vijeće sigurnosti održi otvorenu sjednicu kako bi se pružila prigoda mnogim nečlanicama Vijeća da izraze svoje protivljenje.

Vijeće sigurnosti je prije godinu dana s 15-0 izglasovalo rezoluciju 1422 nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile da će vetom blokirati sve UN-ove mirovne operacije.

Rezolucija 1422 odobrena je 12. srpnja 2002. na godinu dana uz mogućnost produljenja i ovoga tjedna bi je trebalo obnoviti.

Sjedinjene Države trebaju produljenje privremenog izuzeća američkih vojnika dok Washington ne uspije ispregovarati bilateralne sporazume s pojedinim zemljama o neizručivanju Amerikanaca ICC-u koje su do sada potpisale s 37 zemalja.

Bushova administracija kaže da strahuje od mogućnosti da se ICC iskoristi za politički motiviran progon Amerikanaca.

ICC je inauguriran je u Den Haagu u ožujku ove godine kao prvi stalni svjetski sud koji će suditi pojedincima za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločin agresije, kada bude definiran. Očekuje se da bi stvarno mogao početi s radom krajem ove godine.

Do sada je 90 zemalja ratificiralo sporazum o Sudu, uključujući i mnoge saveznike Washingtona, a 139 zemalja ga je potpisalo.

Američki predsjednik Bill Clinton je također potpisao sporazum, ali je to vlada predsjednika Georgea W. Busha poništila u svibnju prošle godine naznačujući u pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu da SAD neće ratificirati sporazum i da nema zakonskih obveza koje proizilaze iz potpisivanja.

Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u srijedu članice UN-a da iskoriste rijetku prigodu i u otvorenoj raspravi na sjednici Vijeća sigurnosti izraze svoje protivljenje napadima Sjedinjenih Država na ICC.

"Vijeće sigurnosti nema ovlasti da preinačuje međunarodni sporazum, a to ova rezolucija čini", rekao je Richard Dicker, direktor Međunarodnog pravosudnog programa u HRW-u.

Otvorena rasprava predviđena je u četvrtak ujutro, a Vijeće sigurnosti će glasovati o američkoj rezoluciji nakon toga.

"Ne želimo da ova rezolucija prođe bez rasprave, stvarajući trajnu rupu u ovlastima suda", rekao je Dicker. "Zato je vrlo važno zabilježiti protivljenje rezoluciji u raspravi Vijeća sigurnosti".

Pročitajte više